Minister Van Dijk-Silos: ‘Onderzoek Vreemdelingenzaken gaat gestaag door’

Minister Van Dijk-Silos; “Onderzoek vreemdelingenzaken gaat gestaag doorVanwege de kwestie van EBS en de beschikbare mankracht dat het Openbaar Ministerie momenteel heeft, zijn de onderzoeken naar corruptie bij de afdeling Vreemdelingenzaken ietwat vertraagd. Dit zegt justitieminister Jennifer van Dijk- Silos in gesprek met Dagblad Suriname. Het Openbaar Ministerie heeft op verzoek van de minister een onderzoek gestart naar corruptie bij de afdeling Vreemdelingenzaken.
Naar zeggen van Van Dijk- Silos is op basis van door haar verkregen informatie gestructureerd gesjoemeld met verblijfsvergunningen. Daarbij zouden er ook grote sommen geld onder de tafel zijn betaald. ‘Niets is vreemd bij Vreemdelingenzaken. Het gaat om keiharde corruptie. Dat durf ik wel te zeggen. We weten precies wie welke bedragen heeft ontvangen. Als het onderzoek is afgerond, publiceer ik dat rapport zelf. Het personeel zit thuis. We zijn bezig met de reorganisatie. Dit zal misschien 3 jaren duren, maar ze blijven gewoon thuis. Allen die thuis zijn, mogen rustig daar wachten’, zegt Van Dijk-Silos. De dienstverlening is nooit stopgezet. De lokketten van de dienst zijn in Paramaribo op één plek geconcentreerd. De dienstverlening is nooit gestaakt. Volgens de minister zal er vanaf 1 november met een nieuw systeem worden gewerkt. Er is ook een onderzoek gaande tegen medewerkers van het ministerie in verband met de brand aan de Lim A Postraat in het pand, waar onder andere de afdeling Vreemdelingenzaken is gevestigd.
Het vermoeden is dat één van de ambtenaren het pand in de fik heeft gestoken nadat minister Jennifer van Dijk-Silos het Openbaar Ministerie (OM) had ingeschakeld om onderzoek te doen naar gesjoemel met verblijfsvergunningen. ‘Belangrijk is dat we weten dat er brand gesticht is. Wie dat heeft gedaan, zullen wij waarschijnlijk nooit weten. Er zijn indicaties, maar we kunnen niet werken met indicaties, zeker de minister van Justitie en Politie niet. Het onderzoek gaat gestaag door’, zegt Van Dijk- Silos
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!