Begrotingsbehandeling 2016 gepland voor eind november

Begrotingsbehandeling 2016 gepland voor eind novemberDe begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2016 is voor eind november gepland. Dan zal De Nationale Assemblee (DNA) formeel aanvangen met de algemene politieke beschouwingen. Dit zegt assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de Vaste Commissie Financiën, aan Dagblad Suriname. Volgens Gajadien heeft de commissie vorige week reeds met minister Gilmore Hoefdraad van Financiën vergaderd en zijn er enkele indringende vragen over het financieel beleid gesteld. Aanstaande vrijdag 23 oktober zal de bewindsman zijn antwoorden aan de commissieleden presenteren. De Commissie Financiën staat onder leiding van assembleelid Rabin Parmessar. Het parlement heeft voor kort nog een bedrag van SRD 5,3 miljard voor de suppletoire begroting van 2015 goedgekeurd. Deze begroting werd na vele wijzigingen op indringen van het parlement teruggebracht van de ingediende SRD 8,5 miljard. De suppletoire begroting voor het dienstjaar 2015 was met 39 algehele stemmen aangenomen. De tweemansfractie van de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft zich van stemming onthouden is en verliet op het moment van de stemming de zaal. De VHP, Pertjajah Luhur en A-combinatie hebben met enkele kritische kanttekeningen hun stem gegeven aan de aangepaste begroting.
Het komend dienstjaar zal de regering de staatshuishouding draaien met een begroting dat de helft minder is dan het budget voor 2015. Voor 2015 waren de geraamde inkomsten SRD 8.6 miljard en de uitgaven afgerond op SRD 9.3 miljard. Voor het komende begrotingsjaar ziet het financieel plaatje van de overheid er totaal anders uit. De regering rekent op niet meer dan SRD 4.5 miljard aan inkomsten en verwacht ruim SRD 5 miljard te zullen uitgeven, een tekort van bijna een half miljard oftewel 2.4 procent van het bruto nationaal product. Dit somber beeld hield president Desi Bouterse in zijn jaarrede voor bij het presenteren van de conceptbegroting. Hij zei daarbij dat het land voor grote financieel-economische uitdagingen staat, voornamelijk vanwege de verminderde inkomsten voor aardolie en goud. De vooruitzichten dat de prijzen weer zullen aantrekken op korte termijn zijn niet gunstig. Bouterse verwacht dat Suriname het pas in 2018 weer een beetje beter zal hebben op economisch gebied. Tot dan dient de tering naar de nering te worden gezet.
FR

error: Kopiëren mag niet!