PL nog recht overeind ondanks twee couppogingen Sapoen

PL nog recht overeind ondanks twee couppogingen SapoenDe politieke partij Pertjajah Luhur viert op 5 december haar 17-jarig bestaan. Op deze dag wordt er een partijraad belegd, waarbij vooral de kernen ‘gezuiverd’ zullen worden. Er vindt een inventarisatie, herinstallatie en aanvulling van de partijstructuren plaats. PL-voorzitter Paul Somohardjo legt de vinger op de zere plek en zegt met trots dat zijn partij nog steeds recht overeind staat ondanks twee couppogingen van Raymond Sapoen, de PL-overloper die zich nog steeds PL’ er voelt. Waar Somohardjo de voorzitter van de Pendawalima was, nam Sapoen het roer over middels een coup. Somohardjo richtte op 5 december 1998 de PL op. De wet van de natuur of puur toevalligheid resulteerde erin dat de Pendawalima die flink was afgeslankt, geen bestaansrecht meer had en doodbloedde. De enkele personen, onder wie Sapoen, zochten hun heil en onderdak bij de PL.
Voor de tweede keer een coup
Alsof het plegen van een coup tot de specialisatie van Sapoen behoort, verraste hij vriend en vijand enkele dagen na de verkiezingen door te propageren dat hij een eenmansfractie zou vormen in het parlement. Maar Sapoen doet een ieder geloven dat hij PL’ er is en nimmer een overloper is geweest. Niet lang hierna wordt bekend dat hij een beweging onder de noemer van verjonging en vernieuwing heeft opgericht binnen de PL. Somohardjo die geen woorden vuil wil maken aan dergelijke gelukszoekers, memoreert dat de uitspraak in deze kwestie plaatsvindt op 26 oktober. Het stemt hem uitermate goed dat de Terugroepwet bestaat. Deze wet is er vooral om het volk te beschermen tegen volksvertegenwoordigers die harten van kiezers winnen met de belofte dat zij gaan helpen om de corruptie en de armoede uit te roeien, terwijl zij na de verkiezingswinst op schoot bij de corruptelingen gaan zitten, benadrukt Somohardjo. Hij zegt ook dat ondanks twee couppogingen, de PL deel heeft uitgemaakt van de regering in 2000, 2005 en 2010.
PL afgestapt van etnische naar nationale partij
Volgens Somohardjo kan de PL met alle recht zeggen dat zij van een etnische partij is getransformeerd naar een nationale partij. De PL is de eerste partij die een volksvertegenwoordiger van Inheemse, Chinese en Hindoestaanse komaf heeft afgevaardigd in het parlement. Daarnaast heeft de PL tal van sociaal-culturele activiteiten op haar naam staan vanaf het organiseren van sportactiviteiten, bigi sma deys, kinderdag tot culturele activiteiten. Het streven is erop gericht om op diverse plaatsen een bibliotheek op te zetten. Aan belanghebbenden wordt gevraagd boeken te doneren. Kinderboeken en educatief lectuur zijn welkom. Volgens Somohardjo is het van belang dat het volk zich ontwikkelt middels lezen van lectuur.
Jaardag PL groots gevierd
De jaardag van de PL wordt groots gevierd op het partijcentrum te Beekhuizen. Zowel voor jong als oud zijn er activiteiten gepland, waaronder een kinderdag met Sinterklaas en een pasar malam. De kinderen zullen eerst vermaakt worden vanaf 12.00 uur ’s middags. Hierna volgt de partijraad tegen 18.00 uur, waarna de avond vervolgd zal worden met activiteiten voor de ouderen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!