Eerste reageerbuistweeling in Suriname

Eerste reageerbuistweeling in SurinameBaby Jason Liem en baby Angela Liem zijn de eerste reageerbuistweeling geboren in het ‘s Lands Hospitaal. De familie Liem heeft jarenlang een kinderwens gehad en ze hebben uiteindelijk na andere mogelijkheden uitgeprobeerd te hebben, besloten middels IVF zwanger te raken. Op 16 oktober kwam de tweeling middels een keizersnede op de wereld. De kinderen zijn momenteel in een couveuse, omdat zij rond de 34 weken gehaald hebben en een normale zwangerschap ongeveer 38 weken duurt. De kinderen maken het goed en hun gezondheid wordt regelmatig gemonitord.
Genaecoloog Satish Mohan zegt dat dit besluit van de ouders tot stand is gebracht in samenwerking met ‘s Lands Hospitaal en Choi Medilab. IVF is de methode waarbij de bevruchting buiten de baarmoeder plaatsvindt. “In 2013 hebben we de eerste IVF baby in ‘s Lands gehad, maar niet een ieder wil in de publiciteit komen, omdat het nog in de taboesfeer ligt. Het traject is op 20 februari in 2015 middels het stimuleren begonnen. We wachten totdat er zoveel mogelijk eitjes rijpen in de eierstok van de moeder en als die rijp zijn, worden zij eruit gehaald. En dit gebeurt in het laboratorium.” Na bevruchting zijn op 7 maart 3 embryo’s teruggeplaatst, waarvan er 2 zijn gaan groeien. “En van de 2 zien wij nu het eindproduct, een jongen en een meisje. De jongen is eerst geboren. Na een ongestoorde zwangerschap zijn de kinderen via keizersnede geboren. Doordat moeder Li Pang weeën begon te krijgen, is besloten om over te gaan tot keizersnede”, legt dokter Mohan uit.
Kinderarts Joena Soestria zegt dat het goed gaat met de kinderen en dat het heel belangrijk is dat ze nu dus goed gaan groeien. Als ze ongeveer 2.200 gram bereikt hebben, mogen de kinderen naar huis. Dit is een ingreep die nog niet door de verzekeringsmaatschappij gedekt wordt. “Zo een ingreep kost ongeveer € 3.000. In Nederland echter kan dit bedrag al gauw oplopen tot € 4500, dus valt het hier enigszins mee”, aldus Mohan. Op de vraag of de ouders eventueel nu al weten of zij aan gezinsuitbreiding zullen doen, zegt vader Liem dat nu hij gezien heeft hoeveel pijn zijn vrouw heeft geleden, hij niet denkt aan verdere uitbreiding van het gezin. Moeder Li Pang daarentegen zegt dat dit misschien toch wel gebeurt.

error: Kopiëren mag niet!