RO ontvangt handleiding duurzaam bosbeheer voor dorpsontwikkeling

RO ontvangt handleiding duurzaam bosbeheer voor dorpsontwikkelingTropenbos International Suriname (TIS) heeft gisteren een handleiding overhandigd aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling. De handleiding gaat over duurzaam bosbeheer voor dorpsontwikkeling. De handleiding heeft zijn oorsprong gehad bij een training van het ministerie, die door TIS zelf werd uitgevoerd. Het ging om een training in 4 delen, waarbij 20 mensen zijn getraind (14 van het ministerie en 6 vertegenwoordigers van dorpsbesturen). Al het materiaal gebruikt tijdens deze training is in deze handleiding opgenomen, zodat anderen er ook gebruik van kunnen maken. De handleiding beschrijft stappen voor het ontwikkelen van goede dorpsontwikkelingsplannen. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met alles wat het bos te bieden heeft. “Het bos heeft bijvoorbeeld hout te bieden, maar er zijn ook vruchten, vissen, medicinale planten etc. daar”, zegt Rudi van Kanten van TIS.
De oorspronkelijke gedachte van deze training was de houtwinning. “Men kreeg houtkapvergunningen, waarbij de kapitein anderen de toestemming gaf om hout te winnen. Hierdoor heeft het dorp er geen profijt van. Het ministerie van RO werkt er al aan om de houtkapvergunningen om te zetten in gemeenschapsbossen. Daar is de kans groter dat de dorpen er profijt van krijgen en men op de juiste wijze te werk gaat”, zegt Van Kanten. De handleiding biedt volgens Van Kanten ook de mogelijkheid aan anderen om de trainingen te verzorgen. “Het hoeft niet per se door ons te worden verzorgd. Anderen kunnen het ook doen. Wij weten dat het ministerie deze handleiding verder zal willen toepassen. Daar praten we reeds over. Het ligt in de bedoeling dat 6 andere dorpen nu worden getraind, die al gemeenschapsbossen hebben”, aldus Van Kanten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!