‘Overheid produceert ook statistieken’

goedbezochteIn verband met ‘World Statistics Day 2015” heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) een eendaagse Statistiekbeurs georganiseerd. De opening werd verricht door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Op de beurs waren diverse ministeries zoals Openbare Werken, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en ook de Centrale Bank van Suriname aanwezig met statistische publicaties van hun respectieve afdelingen voor onderzoek en planning. “Zij geven voorlichting over wat hun unit doet en presenteren gelijk de laatst beschikbare informatie van hun ministerie, zegt Iwan Sno, de directeur van het ABS aan Dagblad Suriname . Door de beurs kunnen volgens hem vooral scholieren maar ook andere geinteresseerden een beter beeld krijgen van het statistiek systeem in Suriname. “Het statistiek bureau is niet de enige instantie die officiele statistieken produceert , legt Sno uit, “de verschillende ministeries hebben veelal planningsunits of statistieke units die ook statistieken produceren”. De statistiekbeurs is volgens hem dan ook een manier voor mensen om een deel van de dataproducenten in Suriname te zien. Sno vertelt aan DBS dat er in de wereld in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van administratieve data om statistieken te produceren. De kostenefficiency speelt hierbij een rol. ”Als mensen bepaalde informatie al hebben is het geldverspilling om die informatie opnieuw te gaan verzamelen. ” Ook de launch van de on-line Suriname environment info databank vond gisteren, voorafgaand aan de beurs , plaats. Hiervan was een demonstratie te zien op de beurs. Mensen kunnen via de databank kaarten en grafieken downloaden en gebruiken. Vorig jaar had het ABS reeds een beurs georganiseerd die zeer succesvol was. Volgend jaar zal in het kader van the Carribean statistics day mogelijk weer een activiteit door het ABS georganiseerd worden. Wat de vorm van die activiteit zal zijn kan Sno nog niet aangeven. Vooral de aanwezigheid van het ministerie van Openbare Werken was opvallend op de beurs aangezien dit een ministerie is dat constant onder vuur staat in de media en onoverzichtelijk beleid verweten wordt. De persvoorlichter van OW, Bobby Doerga, gaf aan dat het ministerie het belangrijk vond om deel te nemen aan de beurs mede om te laten zien dat zij ook over goed statistisch materiaal beschikt en dat dit ook nog eens ter inzage ligt.

error: Kopiëren mag niet!