Minister Burleson naar België voor ACP-meeting

Minister Burleson naar België voor ACP meeting.1Minister Sieglien Burleson zal Suriname van 20 t/m 21 oktober 2015 vertegenwoordigen op de ACP Ministers of Trade Meeting, die in Brussel (België) wordt gehouden. De HI-minister zal worden bijgestaan door ambassadeur Wilfred Christopher van Suriname in Brussel, waarnemend-onderdirecteur Yvette Rokadji van Handel en Margriet Apinsa, medewerkster op de Surinaamse ambassade te Brussel. Voorafgaand aan deze meeting zal er van 19 t/m 20 oktober 2015 een senior officials vergadering worden gehouden, die zal worden bijgewoond door de Apinsa en Rokadji.
Op de agenda van deze vergadering staan onder meer de stand van zaken met betrekking tot de besluiten van de ACP Ministers of Trade Meeting welke in juni 2015 is gehouden, en het bepalen van het ACP-standpunt voor de 10de WTO ministeriële vergadering welke in december 2015 in Kenia gehouden zal worden.
De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn voornemens om de Doha Ontwikkelingsronde in december 2015 af te sluiten. Suriname had daaruit nog enkele preferenties. Minister Burleson zal zowel in Caricom- als ACP-verband aangeven dat Suriname deze flexibiliteit als lid van de Caricom en ACP wil behouden.
Daarnaast zal Suriname haar ondersteuning geven voor de uitvoering van de Trade Facilitation(TF)-overeenkomst. Trade Faciliation is het vergemakkelijken van internationale handelsprocedures, die belangrijk zijn voor de stroom van goederen in de internationale handel. Het implementeren van de TF-overeenkomst is voor Suriname belangrijk voor een snellere afhandeling van goederen in het internationaal verkeer met eventuele verhoging van de overheidsontvangsten, een verbetering van de economie, een verbetering van het imago van ‘doing business’, transformatie naar een competitieve economie en verhoging van de exportverdiensten en een gunstig of verbeterd investeringsklimaat.
Tevens zullen de ACP-ministers besprekingen voeren met de EU Commissioner voor Handel, Cecilia Malmstrom, en de directeur-generaal van de WTO, Roberto Azavedo.
Tijdens de vergadering van vandaag hebben de ACP-ministers een declaratie aangenomen ten aanzien van de WTO Doha Ontwikkelingsronde. Deze declaratie houdt onder meer in dat de ACP-landen de Doha Ontwikkelingsronde graag willen voortzetten en dat ontwikkeling een grote rol moet blijven vervullen.

error: Kopiëren mag niet!