Dew Sharman: ‘Men zou in de primaire lijn niet moeten bezuinigen’

Dew Sharman ‘Men zou in de primaire lijn niet moeten bezuinigen’.1Er is behoorlijk gesneden in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Volksvertegenwoordiger Dew Sharman noemt dit een verplichte beperking van de uitgaven, omdat er gewoon geen geld is om uit te geven. “Er is de afgelopen jaren a la dol, ongecontroleerd geld uitgegeven. Nu moet je de stuivertjes meermalen keren om te bepalen als je zal uitgeven of niet. Aan de andere kant weten we niet wat de vooruitzichten zijn de bronnen van inkomsten aangaande. Je hoort ook geen zinnig verhaal van bezuiniging bij de top. Er zijn zoveel adviseurs. Over bezuiniging op dat niveau horen we niets. De president heeft zijn eigen kabinet met begroting. Daar hoor je ook niets van. Ik vraag me af als er geld is gereserveerd om 40 jaar Onafhankelijkheid te vieren. Ik vraag me ook af als dat nodig is, als er geen geld is”, zegt Sharman. Wat de begrotingen betreft, ziet 2016 er volgens Sharman zeker niet rooskleurig uit. Gesproken over de begroting van Volksgezondheid meent Sharman dat er in de primaire lijn niet zou moeten worden bezuinigd.
In de primaire lijn, en zeker in de preventieve sfeer van de primaire lijn, moet er niet worden bezuinigd. De effecten van het bezuinigen in deze sfeer zullen op termijn volgens Sharman veel meer geld kosten.
Sharman zegt dat als de organisaties (zorgverleners) geen eigen inkomen kunnen genereren, zij over de kop zullen gaan. Hij hoopt dat het management zo ver is, om inderdaad geld te genereren. Ook zal er moeten worden afgebouwd met het verlenen van bepaalde gratisdiensten. “Men krijgt minder subsidie, maar men zal zeker aan de uitgavenzijde moeten kijken”, zegt Sharman
Behalve in de primaire lijn, zal volgens Sharman ook het medicijnenbeleid efficiënter moeten worden. Met efficiënter beleid voeren bedoeld Sharman dat er moet worden gekeken naar het onnodig verstrekken van medicijnen.
“Mensen krijgen recepten van cardiologen, internisten en huisartsen, gaan naar de verschillende apotheken en hebben aan het eind van de dag een bulk aan medicijnen. Dit is een enorme verspilling. Men moet hier dus zeker in het kader van bezuiniging beleid voor ontwikkelen”, aldus Sharman.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!