Vaste commissie OW en Minowc leggen kennismakingsbezoek af

Afgelopen week heeft de vaste parlementaire commissie van Openbare werken een kennismakingsbezoek gebracht aan het ministerie van Openbare Werken. Volgens Riad Nurmohamed, lid van de vaste commissie, was het een prettige kennismaking waarbij er tegelijkertijd ook belangrijke zaken zijn aangekaart. Zeker de kwestie van beloning van hoger kader en transparantie kwamen aan de orde. Kader is een groot probleem op het ministerie. Als het vanwege schandalen slecht gaat op het ministerie van OW, heeft dat impact op de nieuwe studenten die moeten kiezen voor de studierichting Bouw en Civiele Techniek op de universiteit. Dit heeft dus een impact op de nieuwe generatie ingenieurs die moeten worden opgeleid.
“De kwestie van schandalen willen wij ook niet hebben. Wij hebben een voorstel gedaan van transparantie van alle projecten boven een bepaald bedrag. De minister en zijn staf staan heel open daarvoor. De minister heeft duidelijk aangegeven dat wij vrij zijn in het uitvoeren van controle. Wij krijgen alles aan informatie dat wij nodig hebben. Wij mogen dus steekproeven nemen. Dat duidt aan op goed bestuur”, zet Nurmohamed.
Ook de voorbereiding van de behandeling van de begroting van 2016 kwam daarbij aan de orde. Woensdag begint de commissie met de staf van het ministerie de begroting door te nemen.
De minister gaf aan dat er voor OW weinig geld is begroot. De begroting is van SRD 2 miljard terug gebracht naar onder de SRD 200 miljoen. “Er is weinig geld. Daar kunnen we niets aan doen. Maar we kunnen themagewijs werken. Laten wij bijvoorbeeld kiezen om de veiligheid garant te stellen. Dat kan verkeersveiligheid worden. Zebrapaden kunnen tenminste in orde worden gemaakt. Je hoeft geen bruggen en wegen te bouwen, maar je kunt bezig zijn met kleine projecten, dat weinig budget kost, maar zeker impact heeft”, zegt Nurmohamed.
Sommige ministerie hebben niet gereageerd op brieven van de commissie en individuele brieven van parlementariërs. “Als ministeries niet reageren op onze brieven, mogen ze vergeten dat ze ondersteuning krijgen voor hun begroting. Als men het simpel leren reageren op brieven van mensen niet kan doen, hoeven ze geen begroting te krijgen om projecten uit te voeren”, stelt Nurmohamed. Hij noemde geen namen van ministeries, in de hoop dat de ministeries alsnog reageren.
Ook met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is er in commissieverband een kennismakingsbezoek geweest. De minister heeft bij zijn aantreden aangegeven voor de komende 5 jaren 100 doelen te willen realiseren. Hij maakt zich volgens Nurmohamed dus nu zorgen over de grote besnoeiingen op de begroting van Minowc. Er zijn grote projecten die in grote problemen zijn beland. Onderwijs heeft veel schandalen gekend die voor het ministerie niet netjes zijn. De minister deed daarbij een beroep op het parlement om mee te helpen bij het onderzoek naar bepaalde schandalen.
Over het algemeen geeft Nurmohamed aan dat een aantal ministerie op een laag pitje zal draaien. Vandaar zijn onlangs gemaakte opmerking dat indien de regering tenminste 30% van haar planen kan realiseren, hij blij zal zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!