Minowc leent geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen

1 Ministerie van Onderwijs leent geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen 3
1 Ministerie van Onderwijs leent geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen 1
1 Ministerie van Onderwijs leent geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen 2Als het aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ligt, leent hij geen leerkrachten meer uit aan bijzondere scholen en stichtingen. Dagblad Suriname beschikt over twee brieven afkomstig van het onderwijsministerie, waarin aangegeven is dat hij vanwege een personeelsstop en vanwege de precaire situatie in het land, geen leerkrachten meer zal uitlenen.
Assembleelid Vorswijk ermee geconfronteerd
Het Abop-assembleelid Dinotha Vorswijk is met het gewijzigde beleid geconfronteerd gisteren toen zij op ouderbijeenkomst ging op de Shri Rudraschool van de Stichting Sanatan Dharm te Welgedacht C. Zij heeft een nichtje en neefje op deze school zitten. Tijdens de ouderbijeenkomst kreeg zij te horen dat de school zit met een tekort aan twee leerkrachten voor de eerste en voor de zesde klas. Dat het ministerie in zijn brief aangeeft dat er geen leerkrachten aangesteld worden vanwege een personeelsstop en de precaire situatie in het land, is niet acceptabel voor de politica. Vanwege het wegvallen van de naschoolse opvoeding zitten de openbare scholen met een overvloed aan leerkrachten. Zo zijn er twee leerkrachten in een klas en beschikt de school ook over reserveleerkrachten.
Ouders gebelgd en teleurgesteld in Onderwijs
Dagblad Suriname sprak ook met de directeur van de Shri Rudraschool, Ashokkoemar Balak, die niet onder stoelen en banken steekt dat de ouders gebelgd en diep teleurgesteld zijn in het ministerie van Onderwijs. Volgens de normale werkwijze zou het geen enkel probleem moeten zijn voor het onderwijsministerie om leerkrachten uit te lenen aan de bijzondere scholen als daarop een beroep wordt gedaan. Al tientallen jaren is deze werkwijze toegepast. Balak schrikt van de drastische maatregel van Onderwijs. ‘Ik snap het helemaal niet. Wat is zo moeilijk eraan om leerkrachten uit te lenen.’
Het gaat om Surinaams kind
Balak legt er de nadruk op dat het Surinaams kind wordt onthouden van onderwijs. Dit staat in schril contrast met de vele kinderrechtenverdragen, waaraan Suriname zich heeft gecommitteerd. Hij benadrukt dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen de bijzondere scholen ten opzichte van de openbare scholen. Ook hij beschikt over informatie dat vanwege het voorlopig wegvallen van de naschoolse opvang, de openbare scholen zitten met een overschot aan leerkrachten.
Leerlingen examenklas gedupeerd
De schooldirecteur vraagt zich af of het ministerie zich ervan doordrongen is dat leerlingen van een examenklas, namelijk de zesde klas, onthouden worden van onderwijs. Behalve de zesde klas is er ook een tekort aan leerkracht voor de eerste klas. De zesdeklassers krijgen voorlopig les van het onderhoofd van de school. Balak ziet dit niet als een oplossing, omdat het onderhoofd vanwege gezondheidstoestand niet te lang voor de klas kan staan. Hij hoopt van harte dat het ministerie zich goed doordrongen is van zijn verantwoordelijkheden en het Surinaamse kind niet in de kou laat onder de mom van de precaire situatie in het land.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!