Groente peperduur door aanhoudende droogte

Een hoop boulanger kost SRD 7,50, een bos gomawiri SRD 7, een kilo tomaat SRD 15, antroewa SRD 11 per kilo, peper tussen de SRD 30 en SRD 35 per kilo, terwijl een kilo pompoen SRD 4 kost. ‘Peper is behoorlijk duur, antroewa ook en voor het eerst in mijn leven is pompoen zo duur’, reageert de voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, tegenover Dagblad Suriname. Waar de prijs van bijna alle groente door de aanhoudende droogte is verdubbeld, blijkt dat extra geld neergeteld moet worden voor bepaalde groentesoorten, waaronder peper en antroewa.
Groente gemarteld door de zon
‘Door de aanhoudende droogte worden de verschillende groentesoorten gemarteld door de felle zon en de hoge temperaturen.’ Bajnath wijst erop dat het bijkans anderhalve maand niet heeft geregend. Zelfs de landbouwers zijn door hun voorraad water heen om de groente te besproeien. De hoge temperaturen zijn ook van invloed op het dragen van vruchten. Behalve dat er minder vruchten worden gedragen, is de kwaliteit ook minder. De schaarste, die ontstaat door de droogte, stuwt de prijs van het product omhoog. Planten in de droge tijd is een ‘no ending work’, legt Bajnath uit. ‘De landbouwer is in dit geval meer bezig met besproeiing van zijn gewassen dan met wat anders.’
Wereldvoedseldag en rol van landbouwers
In verband met Wereldvoedseldag gisteren heeft de LVV-minister enkele producten, waaronder meststoffen en insecticide, uitgereikt aan landbouwers. Indien de positie van de landbouwers onder het vergrootglas wordt geplaatst ten opzichte van de continuering van de levering van voedsel, blijkt dat zij op zichzelf zijn aangewezen. Ze worden niet beschermd door de Staat. ‘Ze zijn overgeleverd aan zichzelf’, geeft Bajnath aan. Vooral de eerste helft van het jaar, waar er een overschot is aan groente door gunstige weersomstandigheden, de regen, is de prijs van groente spotgoedkoop. In deze periode wordt groente zelfs gedumpt.
Agrarisch Kredietfonds als verlosser
Landbouwers zitten reikhalzend uit te kijken naar de verruiming van het Agrarisch Kredietfonds, waar zij in de gelegenheid gesteld worden investeringen te plegen tegen soepele voorwaarden en lage rentes. Bajnath benadrukt dat deze investeringen vooral gepleegd kunnen worden voor het zorgdragen van een goede waterhuishouding. Een goede en optimaal functionerende waterhuishouding is de basis van goede productie binnen de landbouw. In de regentijd moet het overtollige water tijdig afgevoerd kunnen worden, terwijl er voor de droge tijd een buffer aan watervoorraad aanwezig moet zijn om de gewassen optimaal te kunnen besproeien.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!