Grensdispuut Tigri wordt middels dialoog opgelost

GrensdispuutHet grensdispuut over het Tigrigebied zal naar zeggen van president Desi Bouterse middels dialoog worden opgelost. “Er is afgesproken om via buitenlandse relaties het misverstand op dit stuk weg te werken”, stelde het staatshoofd. Volgens Bouterse heeft hij van gedachte gewisseld met president Nicolas Maduro van Venezuela en is hij onder de indruk van de aanpak van Venezuela en Guyana bij hun grensconflict. Ook met president David Granger van Guyana zou hij kort van gedachten hebben gewisseld. Dit zou Bouterse tijdens een gesprek op de dag van zijn beëdigingsceremonie hebben gedaan. “Wij gaan ervan uit dat geschillen middels dialoog worden opgelost. Nu de zaak van de twee andere landen bij de Verenigde Naties zijn beland, zal deze zaak versneld worden opgelost. Ook wij zullen de internationale regels en tractaten volgen”, aldus het Surinaams staatshoofd. Maduro verduidelijkte dat de ministers van buitenlandse zaken verder van gedachte zullen wisselen in deze zaak. Op dit moment is een speciale VN-delegatie in Guyana om zich te orienteren over de kwestie met Venezuela
Granger heeft eerder deze maand fel gereageerd op het voornemen van zijn Surinaamse ambtgenoot. Het Guyanese staatshoofd noemt de claim van Suriname “vals”. Op een persconferentie, de eerste sinds zijn uitverkiezing, zei Granger dat de kwestie van Suriname niet nieuw is. “Zoals u weet, maakte Suriname aanspraak op een deel van onze zeeruimte. De internationale rechter besliste in het voordeel van Guyana.” Hij vervolgde en zei: “Suriname eist nog steeds de Corantijnrivier op en dat is nog steeds een kwestie van controverse, omdat er nooit een verdrag was waarin die grens tussen Guyana en Suriname is afgebakend.” In zijn jaarrede op 30 september heeft president Bouterse gezegd dat de regering de kwestie van het Tigri-gebied weer op haar agenda zal plaatsen. Sinds de jaren zestig houdt Guyana een deel van het grondgebied in het zuidwesten van Suriname bezet en voert hij er beheersdaden uit.

error: Kopiëren mag niet!