Bouterse onderkent falen in woningbouwproject

Venezuela bouwt 150 woningen als geste
President Desi Bouterse onderkent het falen van de regering om ‘een woning voor elk gezin’ in orde te krijgen. Tijdens een persconferentie vrijdagmiddag op het kabinet van de president zei het staatshoofd dat zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro toegezegd heeft de nodige ondersteuning te zullen verlenen om dit project alsnog aan de gang te kunnen krijgen. Volgens de president ligt het kostenaspect van bouwmaterialen en alle andere zaken hierdoor veel lager dan wat wij in Suriname produceren. Het Zuid-Amerikaanse land zou naar zeggen van Bouterse miljoenen huizen in de afgelopen periode hebben gebouwd. Als geste zullen alvast 150 woningen worden geschonken, zodat er naar de kwaliteit kan worden gekeken. Zodra het project tot in details door betrokken ministers van beide landen is uitgesproken, zal Suriname in versneld tempo overgaan tot het bouwen van goedkopere woningen. “U weet dat het huizenvraagstuk één van de grootste hoofdpijnen van ons is geweest. We zijn begonnen met een heel enthousiast programma, waarbij elk gezin een huis krijgt. Er is gebouwd, er is veel gebouwd, maar bijlangena niet wat wij hadden gedacht”, stelde de president. Het staatshoofd benadrukte dat zijn regering het principe van ‘elk gezin een huis’ niet heeft verlaten.
Geen gratis woningen
Het staatshoofd benadrukte dat zijn regering zich ook gebogen heeft over het sociaal woningbouwproject. Dit is merendeels voor mensen die geen leningen bij de banken kunnen aangaan. Echter blijft het probleem van de kosten die op een of ander manier ook betaald moeten worden. Volgens hem komen ook zaken bijkijken, waarbij mensen losse arbeid verrichten, maar wel in staat zijn voor een woning te betalen. Hij zal samen met het ministerie van Sociale Zaken kijken wat voor deze mensen gedaan kan worden. Hij hoopt met het project van Venezuela ook deze mensen te helpen.
18.000 woningen niet gebouwd
Bij het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali in 2010 beloofde het staatshoofd een aantal van 18.000 woningen in vijf jaar tijd te bouwen. Dit streven is niet gehaald. Op het gebied van redelijk goedkope woningen is er zeker gefaald in de vorige regeerperiode. Er zijn weliswaar enkele honderden woningen opgezet. Maar die zijn zeker wat de prijs betreft, niet te vergelijken met de traditionele ‘volkswoning’. In maart is de ‘huizenfabriek’ te Smalkalden in het district Para in gebruik genomen. Wanneer ‘Broad Homes Suriname PC Factory’ op volle toeren draait, kunnen 3.000 woningen per jaar worden gefabriceerd. Veel van deze projecten werden als corruptiegevoelig aangeduid en zijn bitter weinig tot realisatie gekomen.
Monetaire reserves beide landen onder druk
Het systeem van samenwerken zal beide landen behoorlijk helpen. Volgens Bouterse staan de monetaire reserves van beide landen onder druk. Het bezoek van Maduro ziet hij daarom als een historisch gebeuren. Eind 2017 hoopt hij op eigen kracht verder te gaan. “We zullen van een aantal gewoontes moeten afstappen. De regering gaat daarom ook het voorbeeld geven”, aldus de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!