Mammazorg stimuleert zelfonderzoek

Afdeling Mammazorg stimuleert zelfonderzoekIn het St. Vincentius Ziekenhuis zijn in het kader van Borstkankermaand enkele activiteiten georganiseerd. Rosy Emanuelson, coördinator Mammazorg en ervaringsdeskundige, geeft aan dat niet alleen vanwege de Borstkankermaand, maar ook omdat de afdeling Mammazorg een jaar bestaat, er gemeend is een opendag te organiseren. “Gisteren hebben wij een opendag van 09:00 – 12:00 uur en gisteravond een informatieve lezing van 19:00 – 22:00 uur georganiseerd. De opendag hebben we gehouden zodat de verschillende disciplines de bezoekers precies kon laten zien wat de stappen zijn als je een tumor hebt ontdekt door zelfonderzoek. Zelfonderzoek is iets dat wij stimuleren, maar ook het maken van een mammogram. Als er werkelijk is gebleken dat zo’n vrouw een bobbeltje heeft ontdekt aan haar borst, dan is de afdeling Mammazorg er om de vrouw op te vangen en te begeleiden. Maar wij zorgen ook ervoor dat de familie wordt begeleid. Het is een heel zwaar project. Vandaar dat ik er ben voor de mensen, men kan naar mij toekomen”, zegt de counselor. “Ik wil de mensen helpen met de stappen te doorlopen en te letten op hun voeding. Verder worden er fysiotherapeutische oefeningen na borstamputaties gedemonstreerd en worden er speciale dieetadviezen bij borstkanker gegeven. De huidtherapeut komt ook bij kijken omdat de okselklieren meestal ook weggaan. Begeleid je iemand in zo’n geval niet, kan de persoon last krijgen van een dikte onder de arm. De open dag in het St. Vincentius Ziekenhuis is gericht op zorgprofessionals en op patiënten en hun familieleden.

error: Kopiëren mag niet!