Bee: “Rosebel zet regering onder druk voor Roma Pit”

Assembleelid Marinus Bee gelooft niets van het argument van Rosebel Goldmines (RGM), waarbij de daling van de internationale goudprijs als reden wordt aangehaald voor het ontslag van de bijkans 200 arbeiders. “Rosebel zet de regering onder druk om de illegale goudzoekers uit Roma Pit te verwijderen”, stelt de parlementariër. Het Canadees goudbedrijf wil 10% van zijn personeel –zo’n 150 tot 200 werknemers- afvloeien. En dat wil zij doen in positief overleg met de bond, die al heeft aangegeven geen voorstander te zijn van gedwongen ontslagen. Er werken zo’n 1.500 werknemers bij het goudbedrijf in Brokopondo. In een verklaring heeft de directie van RGM eerder laten weten dat zij haar personeel inkrimpt. Behalve de dalende goudprijs, de dalende productie en de verhoogde productiekosten zijn de illegale goudzoekers in zijn concessiegebied Roma East, volgens het bedrijf doorslaggevend geweest voor deze maatregelen om arbeiders weg te sturen. Bee zegt dat een multinational als Rosebel altijd een plan moet hebben voor tijden, waarbij de internationale prijzen niet gunstig zijn. “Vanuit die expertise moeten zij weten dat prijzen vaker fluctueren. Vandaag maakt je forse winsten, morgen iets minder”. Het Canadese goudbedrijf zou volgens de parlementariër in de goede tijden een fonds of buffer moeten hebben opgebouwd, zodat de schokken in slechte tijden kunnen worden opgevangen. “Het is en blijft daarom een strategie om de regering af te dwingen”, aldus Bee.
Probleem Roma Pit wordt op bord werknemers gelegd
De verhitte werknemers vinden ook dat de directie het probleem dat zij heeft met de regering over de illegale goudzoekers in het Roma Pit op hun bord wil leggen. Ze voelen het aan als een bedreiging. In de Roma pit, binnen het concessiegebied van Rosebel, zijn 700 tot 800 illegale goudzoekers actief. Ook de bewoners van Nieuw Koffiekamp behoren tot die groep. Zij vinden dat het gebied niet in het concessiegebied van Rosebel valt, wat het bedrijf en de regering tegenspreken. In de Roma pit wordt er ook met shiften gewerkt en zijn de kleine goudzoekers volledig uitgerust met crushers om het edel metaal te mijnen. Rosebel moet nu in hardere gesteente mijnen, wat de productiekosten stuwt. De productie is lager en ook de goudprijs is de laatste jaren gekelderd. Het bedrijf is naarstig op zoek naar zachtere gesteente om te mijnen. Binnen twee weken zal de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) inhoudelijk en diepgaand onderhandelen met de directie van Rosebel Goldmines over de aangekondigde inkrimping van personeel. De bond onder leiding van Lloyd Read is met zijn deskundigen bezig de informatie die de RGM-directie aan hem heeft verstrekt te bestuderen.
Regering moet arbeiders beschermen tegen multinationals
Bee vindt dat de regering ook een banenplan moet hebben om dit soort schokeffecten uit de arbeidssector op te kunnen vangen. Ondanks jarenlang gepleit van hem en zijn fractie blijkt deze nog steeds niet in orde te zijn gemaakt. Een simpel optelsommetje bij de aankomende massaontslagen tonen volgens hem aan dat enkele duizenden mensen brodeloos zullen worden gemaakt. “Wij zijn er niet blij om. Wanneer een arbeider wordt ontslagen, betekent het dat een gezin brodeloos wordt gemaakt. De situatie wordt nog erger, wanneer je slechts één kostwinner in huis heb”, stelt de politicus. De parlementariër vindt dat de regering als taak heeft om haar onderdanen te beschermen. Zij kan volgens hem niet toestaan dat multinationals op één of andere dag besluiten om mensen op straat te zetten.“Hoe je het keert of draait, de overheid moet een actieve rol hebben hierin in plaats van aan de kantlijn te staan en dingen aan te schouwen. Het gaat om Surinamers. Nu al zou de overheid klaar moeten staan en een plan B moeten hebben”, aldus Bee.
FR

error: Kopiëren mag niet!