9-jarige leerling slaat onderwijzeres in elkaar

Woensdag heeft een 9-jarige leerling van de vierde klas (groep 6) van een openbare lagere school aan de Derde Rijweg, zijn onderwijzeres tot bloedens toe mishandeld. Van de school verneemt DBS dat er aangifte is gedaan bij de politie en het KPS heeft dit bevestigd. De zaak is doorgestuurd naar de jeugdpolitie. De school heeft ondertussen ook brieven gericht aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over de kwestie. Men is nu wachtende op een reactie vanuit het Minowc. De jongen was nieuw ingeschreven op de school en zijn voorgeschiedenis was daarom niet bekend bij de schoolleiding. De schoolleiding is onaangenaam verrast door de woedeuitbarsting van het kind. Volgens verkregen informatie is de jongen niet groter gebouwd dan zijn gemiddelde leeftijdsgenoten. De onderwijzeres zou wel binnen de categorie ‘tenger’ van gestalte kunnen vallen. Naar aanleiding van het incident is de jongen geschorst voor drie dagen. De onderwijzeres is gistermorgen naar de dokter geweest. De dokter zou bepalen of en wanneer zij weer aan het werk mocht. Ze heeft een bloedneus en heel veel pijn en kneuzingen over het lichaam overgehouden aan de mishandeling. Volgens ooggetuigen, de medeleerlingen in de klas, heeft de jongen de onderwijzeres aan haar haren getrokken en tegen de grond gesmeten waarna hij haar vuistslagen heeft toegebracht. De vraag die nu bij velen speelt, is hoe het Minowc tegen dergelijk gedrag van een leerling zal optreden. “Een leerkracht mag een leerling niet aanraken maar mag een leerling een leerkracht aftakelen?”, vraagt men zich af.
Het is DBS niet gelukt om een reactie van Onderwijs te krijgen. Parlementariër Erwin Linga, lid van de vaste commissie van Onderwijs in DNA en gewezen leerkracht, vindt dit een ernstige situatie. Hij denkt dat de jongen een psychologische test moet ondergaan waarbij moet worden nagegaan waar hij mee zit zodat hij de juiste begeleiding kan krijgen. Hij moet in ieder geval verder kunnen studeren vindt Linga, maar daarnaast moet hij toch wel enige vorm van straf krijgen. Voor de rest wenst de parlementariër het verder onderzoek van de zaak af te wachten, aangezien het niet duidelijk is wat de precieze aanleiding was voor deze daad van de jonge leerling. Linga is tijdens de uitoefening van zijn beroep als leerkracht ook geconfronteerd geweest met agressief gedrag van leerlingen. In één geval heeft hij hardhandig moeten optreden tegen een leerling die hem lijfelijk had aangevallen. “Ik heb hem afgetakeld.” Heel wat hangt volgens Linga af van de situatie hoe je als leerkracht zal handelen in een situatie en of dit handelen als juist of onjuist gekwalificeerd kan worden. “Maar als leerkracht moet je altijd voorbereid zijn op zaken.”

error: Kopiëren mag niet!