Mehairjan voorstander van transparante calculatie energieprijzen

Mehairjan voorstander van transparante calculatie energieprijzenSamuel Mehairjan is voorstander van een transparante calculatie van de prijs waarbij onafhankelijke deskundigen, met de nadruk op onafhankelijke, de prijs calculeren. Hij is van mening dat er genoeg deskundigheid in huis is, maar er geen gebruik van wordt gemaakt. Dit statement maakte Mehairjan dinsdag tijdens een paneldiscussie van Kenniskring in het Lalarookh gebouw.
Mehairjan sprak niet namens de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hij benadrukte op eigen titel als power engineer te hebben gesproken. Mehairjan uitte zijn bezorgdheid omtrent het feit dat al het personeel van de EBS als boosdoener wordt gezien. “We worden helemaal overdonderd. Niemand wil nu een pick-up van EBS rijden. 99,99% van de mensen bij het bedrijf zijn oprechte mensen. Niet omdat anderen gestolen hebben, of aan bad governance hebben gedaan, betekent het dat de rest niet goed is. Dat moet zeker worden vastgehouden”, stelt Mehairjan.
Echter, wat Mehairjan kracht geeft, is zijn geloof dat energie nodig is om verder te kunnen leven en te produceren. De energie bewustwording komt pas wanneer je het in je zak voelt. “We gaan pas aan hydro en solar power ontwikkeling doen, wanneer het niet gratis aan jou gegeven wordt. Dan heeft het zin.”, stelt Mehairjan.
Als je als land geen beleid hebt om je energie te verkopen voor de werkelijke kosten die je maakt, en wat winst, om te kunnen investeren, kom je volgens Mehairjan vroeg of laat in problemen. Het bedrijf heeft ontzettend veel schulden. In de transmissie en distributie zijn erop dit moment ook grote problemen. In het noorden van Paramaribo bijvoorbeeld kunnen er geen nieuwe aansluitingen worden gedaan.
Het verhogen van de tarieven is volgens Mehairjan dus een onvermijdelijk moment voor elke regering die aan de macht zou komen. Er zijn behoorlijke investeringsachterstanden. Als het bedrijf geen geld binnen krijgt, zal de stroomvoorziening volgens Mehairjan niet worden verzekerd. De tariefsaanpassingen zijn volgens hem dus nodig voor het verder verzekeren van de elektriciteitsvoorziening in Suriname.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!