Fernandes en Chin Tsoe Liong als verdachten gehoord in megafraudezaak EBS

In de megafraude zaak van EBS werden gisteren de manager, Max Chin Tsoe Liong en Quincy Fernandes, beiden van de afdeling Procurement, als verdachten aangemerkt. Na hun verhoor werden beiden verdachten heengezonden, omdat er vooralsnog niet zodanige gronden c.q. bezwarende verklaringen contra hun aanwezig zijn.
In deze zaak waren in eerste instantie drie personen aangehouden. Op woensdag 9 september werd Dick van Kanten, directeur van Greenland Development, als verdachte aangehouden. Greenland Development werd voor de levering van noodstroominstallaties tegen de overeenkomst met de EBS in, volledig vooruitbetaald. In plaats van het overeengekomen 50 procent, waarna levering van de stroominstallaties zou plaatsvinden, betaalde de EBS het volledig bedrag vooruit. De machines zijn echter nog steeds niet geleverd aan de EBS. Van Kanten is intussen, na in hoger beroep te zijn gegaan bij het Hof van Justitie, voorlopig in vrijheid gesteld. Hij was de eerste verdachte in deze malversatiezaak.
Willy Duiker, waarnemend-directeur bij de Energiebedrijven Suriname (EBS), werd op 21 september aangehouden in deze kwestie. De derde aangehouden verdachte is de onlangs aangehouden ex-directeur van EBS, Kenneth Vaseur. Hij werd op 23 september in verzekering gesteld. Op 28 september werd de aanhouding van Vaseur door het Hof rechtmatig beoordeeld. Dit gebeurde nadat de advocaat van Vaseur een verzoek tot invrijheidstelling bij de rechter-commissaris had ingediend. De rechter-commissaris oordeelde dat Vaseur onrechtmatig was aangehouden. Het Openbaar Ministerie was het niet eens met de beslissing en ging toen in beroep. De voorlopige invrijheidstelling van Vaseur werd toen aangehouden.
Momenteel zitten Vaseur en Duiker in voorarrest. Op vrijdag 9 oktober hebben de advocaten van Duiker voor de tweede keer het verzoek tot invrijheidstelling van hun cliënt gedaan bij de rechter-commissaris. De rc heeft het verzoek van de raadslieden wederom afgewezen. Advocaat Benito Pick zegt dat zij drie dagen de tijd hebben om te overwegen of zij nog in beroep zullen gaan.
Het drietal wordt verdacht van verduistering, gekwalificeerde verduistering, oplichting en vastheid in geschrifte.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!