Kosten mediadiensten omhoog

De media zullen ook geconfronteerd worden met de verhogingen op nutstarieven, in het bijzonder de verhoogde stroomkosten zullen van invloed zijn. “Wat voor alle bedrijven geldt, zal ook voor ons gelden”, zegt Anwar Lall Mohamed van Sky Radio en TV, tevens voorzitter van de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS). “De bedrijfskosten gaan omhoog. De exploitatiekosten gaan omhoog, omdat de zenders allemaal energie gebruiken. De stroomrekening voor de studio gaat ook omhoog. De consequentie is wel dat de tarieven zullen moeten worden aangepast.” Het gaat om tarieven voor onder meer de zendtijd van advertenties en programma’s op zowel de radio als de televisie. Lall Mohamed legt uit dat de inkomsten voor de branche komen vanuit de sponsoring van radio en tv-programma’s, omroepberichten en ook van de productiekosten die gepaard gaan met het maken hiervan. “Om te overleven in dit landschap zul je je tarieven moeten aanpassen. Anders gaat de sector de verhogingen niet kunnen bolwerken. De bedrijven maken niet zoveel winst dat ze kunnen zeggen dat ze dit nog erbij kunnen hebben zonder de tarieven aan te passen.” De tarieven binnen het radio en televisiewezen waren volgens Lall Mohamed al laag en concurrerend ten opzichte van elkaar. “Als de exploitatiekosten omhoog schieten, zal je iets moeten doen om de mensen in dienst te houden, want daar gaat het uiteindelijk om. Je kunt wel zeggen dat je gaat automatiseren, maar je kan niet alles automatiseren.” Lall Mohamed geeft nog aan dat het best kan dat het allemaal wel zal meevallen met de verhogingen, maar bij het ‘worst case’ scenario proberen de VRTS-leden in ieder geval de arbeidsplaatsen veilig te stellen en hun bedrijf overeind te houden.

error: Kopiëren mag niet!