Gajadien: “Bauxietinstituut niet gekend bij onderhandelingen Alcoa”

Alle afspraken die tussen nu en het vertrek van multinational Alcoa worden genomen, lijken meer op afspraken op drijfzand. Dit zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de speciale parlementaire commissie Suralco, aan Dagblad Suriname. Gajadien, die maandagochtend in commissieverband een presentatie van het Bauxietinstituut kreeg, zegt dat het hem duidelijk opgevallen is dat dit instituut nimmer is gekend in het onderhandelingsproces met de multinational. Gezien de vele afspraken die Suriname met Alcoa maakt en de plannen om een aluinaardefabriek op te zetten, had de parlementariër op zijn minst verwacht dat de onderhandelingscommissie van de regering de expertise van deskundigen had meegenomen bij de besprekingen. Door het negeren van het bauxietinstituut kan het land volgens hem in een nadelige positie terechtkomen. Gajadien merkt op dat het hem opgevallen is dat de onderhandelingscommissie van de regering aangegeven heeft dat er een consultantbureau is aangetrokken dat zich bezig zal houden met de aspecten met betrekking tot milieu voor ‘disclosure’ van de mijnen. Volgens de parlementariër is na speurwerk gebleken dat geen enkele van onze nationale instituten hiervan op de hoogte is. Tijdens de huishoudelijke vergadering van dinsdag zal de commissie verslag uitbrengen aan het parlement. Volgens Gajadien zal ’s landsvergaderzaal op de hoogte worden gebracht van zaken die zowel verkeerd als correct zijn geschied. Feit is wel dat ondanks alle te maken afspraken, Suralco op 30 november zal vertrekken.
Ondertekening MoU is duidelijk signaal dat Suralco vertrekt
President Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hebben op donderdag 8 oktober de intentieverklaring met multinational Alcoa getekend met het oog op de Suralco-crisis en de doelstelling om een lange termijn concurrerende industrie te ontwikkelen in Suriname. Volgens Gajadien is de ondertekening van de intentieverklaring al een duidelijk signaal dat Alcoa vertrekt. Alle afspraken die nu zullen worden gemaakt, lijken volgens hem dus meer op afspraken op drijfzand. Volgens de MoU zal Alcoa de productie van de Paranam raffinaderij tot nul terugbrengen en zal de Suralco zijn verplichtingen jegens zijn werknemers en gepensioneerden nakomen. De regering en Alcoa zullen een ontwikkelingspartnerschap vormen om te definiëren en als mogelijk, de verdere uitvoering van world class mijnbouw- en raffinageprojecten uit te voeren op basis van het bauxiet van het Bakhuisgebergte.
Te veel misleidende informatie
Gajadien stelt dat de regering en andere betrokken personen steeds maar misleidende informatie aan de gemeenschap verstrekken om mensen kalm te houden. Zo werd vorige week meegedeeld dat ongeveer 200 mensen gehandhaafd zullen blijven na het vertrek van de multinational. Gajadien zegt echter dat hij ondertussen eigen informatie is gaan opzoeken en uit betrouwbare bronnen heeft vernomen dat de cijfers veel lager liggen dan wordt aangegeven. Vandaar dat hij ook in het parlement een oproep aan de regering heeft gedaan om DNA de juiste informatie te geven. ‘Het is en blijft een gevoelige zaak, maar de samenleving moet geen incorrecte informatie krijgen’, aldus Gajadien.
Basisgarantiestellingen voor arbeiders een must
Gajadien stelt dat de onderhandelingscommissie op zijn minst eraan moet werken om basisgarantiestellingen voor de arbeiders in orde te maken. ‘De regering moet zich op het standpunt stellen dat de Suralco een overeenkomst heeft met de arbeiders en dat men eerst uitkijkt wat Suralco doet met de arbeiders en de contractanten.’
FR

error: Kopiëren mag niet!