Advocaten Willy Duiker dienen tweede keer 54A in

De advocaten van de verdachte Willy Duiker, waarnemend-directeur bij de Energiebedrijven Suriname (EBS), hebben vrijdag 9 oktober voor de tweede keer het verzoek tot invrijheidstelling van hun cliënt gedaan bij de rechter-commissaris. De rc heeft vrijdag meer dan 5 uren aan deze zaak besteed. Duiker werd op maandag 21 september door de politie aangehouden en in verzekering gesteld. Advocaat Benito Pick zegt aan Dagblad Suriname dat de rc de beslissing vrijdag niet heeft genomen. Gisteren wees de rc het verzoek wederom af. Duiker wordt verdacht van verduistering, gekwalificeerde verduistering, oplichting en vastheid in geschrifte. Nadat het Openbaar Ministerie enkele weken geleden op basis van een vernietigend Clad-rapport een justitieel onderzoek begon naar vermoedelijke malversaties, werd Duiker door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen op non-actief gesteld.
Op woensdag 9 september werd Dick van Kanten, directeur van Greenland Development, als verdachte aangehouden. Greenland Development werd voor de levering van noodstroominstallaties tegen de overeenkomst met de EBS in, volledig vooruitbetaald. In plaats van het overeengekomen 50 procent, waarna levering van de stroominstallaties zou plaatsvinden, betaalde de EBS het volledig bedrag vooruit. De machines zijn echter nog steeds niet geleverd aan de EBS. Van Kanten is intussen, na in hoger beroep te zijn gegaan bij het Hof van Justitie, voorlopig in vrijheid gesteld. Hij was de eerste verdachte in deze malversatiezaak.
De voorlopige hechtenis van de onlangs aangehouden ex-directeur van EBS, Kenneth Vaseur, werd op 28 september door het Hof op rechtmatigheid beoordeeld. Dit gebeurde nadat de advocaat van Vaseur een verzoek tot invrijheidstelling bij het Hof had ingediend. De rechter-commissaris oordeelde dat Vaseur onrechtmatig was aangehouden. Het Openbaar Ministerie was het niet eens met de beslissing en ging toen in beroep. De voorlopige invrijheidstelling van Vaseur werd toen aangehouden. Momenteel zitten Vaseur en Duiker in voorarrest. Vaseur werd op woensdag 23 september in verzekering gesteld. De aanhouding is eerst begonnen bij Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV. Hij werd de zesde dag na zijn aanhouding ook door het Hof op verzoek van advocaat Benito Pick voorlopig in vrijheid gesteld. De tweede verdachte is Duiker. Hij werd op maandag 21 september als verdachte aangemerkt en in verzekering gesteld.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!