Binda: “Eenheid heeft te maken met de gedachtenontwikkeling”

“Eenheid heeft te maken met de gedachteontwikkeling van een land. Eenheid is slechts een excuus, door de politiek gebruikt om de massa blij te maken”, zegt voorzitter van de Akmos, Sham Binda. Hij geeft tijdens een interview in reactie op de diverse feestdagen, die Suriname momenteel heeft, het volgende aan. “Men bouwt geen eenheid op door een aantal nationale feestdagen te installeren. Daarmee kweek je alleen luilakken. Eenheid wordt opgebouwd door een gedachtenontwikkeling. Eenheid kent een scala aan processen die niet bewerkstelligd kunnen worden met een feestdag. In Suriname is er nog niet eens sprake van een nationaal bewustzijn. Hoeveel mensen hebben nog respect voor onze vlag? Wordt de vlag gehesen daar op het politiebureau aan de Keizerstraat, dan stopt het verkeer niet. Een ieder rijdt vrolijk door.”
Men negeert eigen commissie
“In principe negeert men hun eigen commissie.” Zo twee tot drie jaren terug is er een commissie geïnstalleerd die als taak had alle feestdagen te evalueren. Er is in dit kader een rapport ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken met daarin goede aanbevelingen. “De reden waarom dit rapport terzijde gelegd is, is vooralsnog onduidelijk”, zegt Binda. “Nu zien we dat er feestdagen zijn bijgekomen. In plaats dat men de mensen mobiliseert om harder te werken en gezien de vergruizing die in het land optreedt, verkiest men om luilakken te kweken. Het is ook niet goed dat men anderen dwingt om andere mensen hun feestdagen te vieren.”
Groot verlies voor ondernemers
“Het bedrijfsleven is de grootste verliezer hierin”, zegt Binda. “De werknemer heeft in totaal recht op minimaal 12 verlofdagen en een aantal dagen aan twk. Je hoeft in principe dus een maand niet te werken. Komt ook nog bij kijken dat aan het eind van de maand er bonus uitbetaald wordt dat het dubbele van je salaris is. De werknemer krijgt uiteindelijk 13 maanden aan salaris voor het verrichten van 11 maanden werk. Dit is een verlies voor de ondernemer of het bedrijf. Deze regering houdt ook geen rekening met de maandelijkse lasten van de mensen. Bepaalde zaken moeten ook dagelijks dag huur betalen. Dat stopt met de feestdagen niet. En daarop volgend, dankzij de verhogende maatregelen, betekent dat dat men alleen maar harder moet werken. Dit alles heeft een cumulatief effect op de samenleving”, aldus Binda. De vakantieregeling voor het nieuw schooljaar 2015-2016 voor wat betreft de basisscholen is al bekend. Suriname kent ruim 16 nationale feestdagen.

error: Kopiëren mag niet!