Tarieven water ook gefaseerd ingevoerd

Er wordt de afgelopen tijd veel gesproken over de energietarieven. De watertarieven aan de andere kant lijken vergeten te zijn. Maar de Surinaamse Waterleidingmaatschappij is de watertarieven zeker niet vergeten. De nieuwe watertarieven treden ook per oktober 2015 in werking. SWM meldt dat de nieuwe watertarieven gefaseerd zullen worden doorgevoerd. De fasering zal zoals de energietarieven in 3 fasen worden gedaan. SWM heeft na al het geklaag vanuit verschillende hoeken, nieuwe tariefvoorstellen naar de regering gestuurd. Het ziet ernaar uit dat de nieuwe tarieven niet veel zouden verschillen van de vorige voorstellen.
Voor de huishoudens zal de verhoging in eerste instantie geen groot verschil uitmaken. Het beginsel van ‘meer verbruiken betekent meer betalen’ wordt ook hier toegepast. Het basistarief voor 8 kubieke meter water was SRD 9,60. In eerste instantie betaalt het huishouden SRD 10,80 als nieuwe basistarief voor 8 kuub water. De 8 kuub zal precies over een jaar, met een tussentijdse verhoging, het niveau van SRD 38,40 moeten bereiken. Van 9 tot 15 kuub verbruik betaalt men SRD 4,80 per kuub. Het verbruik tussen 16 en 22 kub kost ook SRD 4,80 per kuub. Tussen 23 en 50 kub betaalt men SRD 5,50 per kuub. Boven de 50 kuub betaalt het huishouden SRD 6 per kuub. Bij de commerciële tarieven betaalde men voor 1 tot 10 kub SRD 34 als basisprijs. In fase 1 wordt dat SRD 52, dat uiteindelijk in oktober 2016 oploopt tot SRD 74. Van 11 tot 25 kuub betaalt men in fase 1 SRD 5 per kuub, en in fase 3 SRD 7,50 per kuub.
Het verbruik tussen 26 en 300 kuub wordt nu belast met SRD 7 en in fase 3 wordt dat ook SRD 7,50 per kuub. Boven 300 kuub is het commerciële tarief nu SRD 7 per kuub en wordt het tegen oktober 2016 SRD 8 per kuub.
De tussentijdse verhoging van de tarieven (fase 2) zullen tussen de tarieven van fase 1 en fase 3 moeten komen te staan. De tussenfase is voor april gepland. De SWM zal zwaar campagne voeren om bezuiniging van water te stimuleren. Althans, dat is met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen overeengekomen. Volgens de SWM is er rekening gehouden met de huishoudens. Wie zwaar oververbruikt, zal zeker meer moeten betalen. Edmund Bufpand van de SWM geeft aan dat het in de bedoeling ligt dat het bedrijf zwaar campagne zal voeren om de burger de tools te geven om te kunnen bezuinigen. ‘Na de campagne ligt de keuze aan de mensen zelf om te bepalen als zij zuinig zijn of niet’, zegt Blufpand.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!