Sharman: ‘Belangen ECHTE skalian-houders worden veilig gesteld’

1Sharman Belangen ECHTE skalianhouders worden veiliggesteld.1Assembleelid Dew Sharman is niet onder de indruk van het besluit van minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om skailan-houders concessies te geven om op land te kunnen mijnen. Dit is volgens Sharman in strijd met wettelijke beginselen, omdat overtreders nu juist beloond worden voor hun illegale handelingen. ‘De belangen van de echte skalian-houders worden veiliggesteld’, stelt de parlementariër. Sharman doelt hiermee op de politieke toppers, die de echte eigenaren zijn van deze drijvende goudfabrieken, maar tot nu toe niet in beeld zijn. Hij vermoedt dat de bewindsman onder druk gezet is, waardoor hij uiteindelijk zo een beslissing heeft moeten nemen. Een voorbeeld volgens Sharman is de kwestie, waarbij de minister is teruggefloten door Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid. Linscheer zou tegen de ontmanteling van de goudpontons zijn, omdat deze toch behoorlijk inkomsten voor het land opleveren. De oplossing van Dodson duidt erop dat de regering zowel haar inkomsten als dat van haar vrienden op een legale manier veilig wil stellen. De eigenaren van de vaartuigen hebben een economisch delict gepleegd en moeten conform de daarvoor geldende strafmaatregelen worden aangepakt. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de milieuschade.
Goudmijnactiviteiten op Surinaamse wateren is illegaal
Het gaat volgens Dodson om vier skalian-houders en is er intussen al een terrein geïdentificeerd waar de skalian-houders een concessie zullen krijgen. De pontons zullen zich volgens hem terugtrekken in de Marowijnekreek, waar de ontmanteling moet plaatsvinden. Alle pontons zullen via een GPS-systeem gecontroleerd worden. Sharman vindt dat de bewindsman samen met alle betrokkenen dit besluit eerst goed moet gaan bestuderen om de eventuele negatieve gevolgen te kunnen natrekken. Wat hem betreft is en blijft het mijnen op water illegaal. ‘Goudpontons zijn aan regels en wetgeving gehouden en een van die wetten is dat er geen goud mag worden gewonnen in open wateren in Suriname en dus ook niet in rivieren’, aldus de politicus. Volgens de minister riskeren de eigenaren ook nog een boete van USD 50 miljoen per persoon. Opmerkelijk is dat de minister vanaf het begin praat over ontmanteling van de vaartuigen. Dit, terwijl de Commissie Ordening Goudsector het standpunt heeft dat slechts het Openbaar Ministerie of de rechter mag beslissen wanneer hiertoe mag worden overgegaan.
Waarom niet de ECHTE eigenaren opsluiten?
Ook het feit dat slechts bemanningslieden van de pontons in verzekering gesteld zijn, stoort Sharman. ‘Waarom niet de echte eigenaren opsluiten?’, stelt de politicus. ‘De eigenaren zijn niet aangehouden. Zij zullen voor de overige consequenties moeten instaan. De eigenaren van de vaartuigen hebben een economisch delict hebben gepleegd en worden conform de daarvoor geldende strafmaatregelen aangepakt. Zij worden eveneens verantwoordelijk gesteld voor de milieuschade’, stelde OGS-voorzitter Gerold Dompig aan de krant. Ook Dompig krijgt de indicatie dat veel meer mensen achter de skalian-kwestie zitten. De drijvende goudmijnen zuigen materiaal van de bodem om goud uit te halen. De bemanning beweert gemiddeld 100 gram per dag aan goud te verwerken. Het water waar de skalians zich bevonden, is nog steeds geel en troebel.

FR

error: Kopiëren mag niet!