Surinaamse exportproducten voornamelijk naar de VS, Nederland en T&T

Suriname exporteerde volgens de cijfers van het ABS in de periode 2014 tot juni 2015 het meest naar de Verenigde Staten van Amerika, gevolgd door Nederland en Trinidad & Tobago. Het voornaamste exportproduct van Suriname is staafgoud, gevolgd door goud in andere half-verwerkte vorm. Daarnaast vindt er nog export plaats van gedeeltelijk geraffineerde petroleum en aluminiumoxide. De bananenexport van ons land is in 2015 geheel uit de top 5 van exportproducten van Suriname verdwenen.
De meeste goederen werden in dezelfde periode 2014 – juni 2015 geïmporteerd uit de Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Merkwaardig is dat de importen uit de VS, die gezien kon worden als het tweede importland van Suriname, in deze periode verminderde en zich verplaatsten naar de Verenigde Arabische Emiraten. De importen vanuit Zwitserland, die nu op nummer 1 staat als importland, namen tegelijkertijd toe ten opzichte van de Verenigde Arabische Emiraten. De VS, volgens de laatste cijfers het vijfde importland, en Canada prijken nu op nummer 3. De voornaamste importproducten van ons land zijn dieselolie en gasoline. De overige importen omvatten gezamenlijk zwaarmaterieel-onderdelen, generatoren, dumpers, machines en transportmiddelen.

error: Kopiëren mag niet!