Krolis keurde ook USD 2.2 miljoen goed voor Duiker en Vaseur

1krolisHet onlangs verrichtte financieel onderzoek bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) blijkt nog meer verrassingen op te leveren. Het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) over vermeende malversaties binnen de EBS toont aan dat president-commissaris Iwan Krolis mogelijk ook een vinger in de pap heeft gehad. Krolis zou volgens de Clad goedkeuring aan de toenmalig waarnemend algemeen directeur, Willy Duiker, en huidige technische directeur, Marcel Eyndhoven, hebben verleend om een bedrag van USD 2.228.144,06 goed te keuren om in de vorm van een ‘letter of credit’ te ontvangen. Het bedrag zou volgens de verklaring van Krolis bedoeld zijn om leverancier Greenland Development NV te betalen ten behoeve van de kosten ‘meerwerk mobiele noodstroominstallatie’. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de EBS een extra bedrag diende te betalen voor ‘meerwerk’ aan mobiele noodstroominstallaties. Om de betaling mogelijk te maken, heeft de rvc de directie toestemming gegeven voor een investeringskrediet. Tegenover het Clad-team stelde de EBS-leiding dat de factuur voor het meerwerk nog niet is goedgekeurd, omdat de aankopen op basis van het eerste leveringscontract ‘niet volledig zijn geleverd’. De Clad plaatst er vraagtekens bij waarom de rvc dan toestemming heeft verleend voor het aangaan van een lening om te betalen.
Krolis zet onregelmatigheden EBS voort
Als het aan de assembleeleden Asiskumar Gajadien en Mahinder Jogi liggen, moet Krolis ook op non-actief worden gesteld. Ook moeten minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en technisch directeur Marcel Eyndhoven een pas op de plaats maken. De onregelmatigheden die door de rvc van EBS tijdens voorzitterschap van Rusland en de toenmalige directie hebben plaatsgevonden, worden volgens Gajadien normaal voortgezet door Krolis. Rusland was voor hij minister werd, voorzitter van de rvc bij het staatsbedrijf. Door het beleid van deze personen zou het bedrijf terecht zijn gekomen in een schuldpositie van bijkans SRD 1,5 miljard. De bewindsman alleen zou in zijn oude functie een bedrag van USD 8.8 miljoen buiten wettelijke voorschriften om achteraf voor Greenland hebben goedgekeurd. Hoewel de Clad niet gedetailleerder over de betrokkenheid van Krolis praat, blijven de twee assembleeleden erbij dat alle directieleden samen met de rvc naar huis moeten om het onderzoek niet te verstoren.
FR

error: Kopiëren mag niet!