Paul Somohardjo: "Kijk wie praat over nationale eenheid"

“Kijk wie praat over nationale eenheid”, zegt PL-assembleelid en voorzitter van de PL, Paul Somohardjo. Hij doelt op de opmerkingen gemaakt door president Desi Bouterse tijdens zijn jaarrede. Dat Bouterse in zijn jaarrede de nationale eenheid en verzoening propageert, vindt Somohardjo een regelrecht lachertje. “Hij is de persoon geweest die de harmonie heeft kapotgeslagen. Nu hij ons nodig heeft, praat hij over verzoening.” Somohardjo somde de verschillende politieke partijen en combinaties op waaronder de A Combinatie, KTPI, Nieuw Suriname, Palu, NPS, VHP en ook zijn partij de PL, die allemaal het slachtoffer zijn geworden van het ‘uit elkaar slaan’ door Bouterse.
De jaarrede op zich wordt door Somohardjo betiteld als ‘boring’ en ‘saai’. “De oude afgezaagde plaat uit de jaren tachtig is weer afgedraaid.” Maar voor Somohardjo is het wel historisch dat voor het eerst in de geschiedenis, Bouterse zelf zijn troep moet opruimen. Na de periode van 1980 en 1987 en na 1996 is het de toenmalige Nieuw Front-regering geweest die het land van haar financiële malaise heeft hersteld. Volgens Somohardjo is Bouterse zelf de motor achter de armoede in het land. “Altijd wanneer hij het voor het zeggen heeft, leeft het volk in armoede.”
“De jaarrede stelde ook niets voor voor het volk”, benadrukt de politicus. “Het volk wil horen hoe hij brood op de planken moet zetten, hoe hij de verhoogde prijs van basisgoederen en de stroom en waterrekeningen moet betalen.”‎ Somohardjo zegt dat de jaarrede doordrenkt was van afleidingsmanoeuvres om de aandacht elders te vestigen. Dat er mangrove geplant zal worden, vindt Somohardjo maar een rotzooi. “Dit wil het volk niet horen. Laat er een wet komen die het vernietigen van mangrove strafbaar stelt”, zegt Somohardjo fel.
Somohardjo wijst er ook op dat voor 1975 bij de grenzen van Suriname met Guyana, Frans Guyana en Brazilië betwiste gebieden waren. “Ik heb dit in 1975 geëntameerd in de Tweede Kamer in Nederland, van ‘hoe kan Suriname onafhankelijk worden, met zoveel betwiste gebieden?’. Dan komt Bouterse dit aanhalen in het parlement alsof hij het wiel opnieuw heeft uitgevonden.”
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!