Herdenking geboortedag Mahatma Gandhi

Mahatma GandhiMohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869. Hij werd Mahatma Gandhi genoemd en was een politicus en jurist. Zijn bijnaam ‘maha atma oftewel mahatma‘ betekent in het Sanskriet en Hindi ‘grote ziel’. Gandhi heeft zich enorm ingezet voor het Indiase volk. Na terugkeer uit Zuid Afrika werd hij leider in de onafhankelijkheidsstrijd van India. Mahatma Gandhi was één van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Hij was de belangrijkste leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en ook de architect van een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid die de wereld zou beïnvloeden. Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord. Zijn geboortedag wordt herdacht als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen hun held herdenken. Bij die gelegenheid wordt dan zijn favoriete lied Raghupati Raghava gezongen. In Suriname worden er op die dag ook kransen gelegd en wordt zijn standbeeld, welke staat aan de Heiligenweg, met mala’s omhangen.

error: Kopiëren mag niet!