Suriname en Alcoa zetten samen aluinaardefabriek op

De multinational Alcoa en Suriname zullen samen een aluinaardefabriek opzetten. Deze mededeling deed president Desi Bouterse tijdens zijn jaarrede woensdag in De Nationale Assemblee (DNA). Het nog op te zetten raffinaderij is een hypermoderne raffinaderij dat ingezet zal worden om bijkans 1.5 tot 3 miljoen ton aluinaarde per jaar te verwerken. Het gaat merendeel om het verwerken van bauxiet van de Bakhuysgebergte. Volgens het staatshoofd gaat het merendeels om een investering van USD 3 miljard. Alcoa en Suriname hebben een concept memorandum of understanding voor de samenwerking getekend. De studie en voorbereiding voor het opzetten van de raffinaderij zal maximaal twee jaar duren.
De locatie van de nieuwe raffinaderij zal nog moeten worden beslist. Bouterse vindt dat in elk geval er voldoende bauxiet aanwezig is voor de komende 80 jaar. Met het vertrek van Alcoa op 30 november ziet het er in ieder geval naar uit dat Suriname de bauxietsector zal ontwikkelen.FR

error: Kopiëren mag niet!