Vp Adhin: ‘Benoeming nieuwe directeur EBS nu niet aan de orde’

‘De benoeming van een nieuwe algemeen directeur bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is nu niet aan de orde.’ Dit zegt vicepresident Ashwin Adhin aan Dagblad Suriname. Volgens Adhin is de huidige directie van het energiebedrijf onder een vergrootglas geplaatst en wil hij vooralsnog geen stappen ondernemen die het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie kunnen bemoeilijken. Adhin zegt aan Dagblad Suriname dat de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) haar eigen bevindingen heeft over de vermeende malversaties binnen het energiebedrijf. Hierover kan de regering nog geen oordeel vellen, omdat deze formeel op tafel ligt van het Openbaar Ministerie. Willy Duiker, de inmiddels ontheven waarnemend EBS-directeur, blijft vooralsnog ingesloten. Kenneth Vaseur, oud algemeen directeur van de EBS, is maandagmorgen op last van het Hof van Justitie in vrijheid gesteld. Op dit moment is technisch directeur, Marcel Eyndhoven, belast met de leiding van het energiebedrijf. Eyndhoven zijn naam is ook genoemd in het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst. Hij zou samen met Duiker op 14 februari 2013 een leveringscontract met Greenland Development hebben getekend. Het gaat om de aankoop van een serie onderdelen voor de 4 generatoren van de 7.3W Gensets. In totaal is hiervoor een bedrag van Euro 263.44I,07 overgemaakt op rekening van Dick van Kanten van Greenland Development NV.
De benoeming van een nieuwe directeur wordt ook als te prematuur door minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aangeduid. Het bedrijf heeft volgens hem al een directeur en zal er nog gekeken worden hoe het beleid van president Desi Bouterse kan worden uitgestippeld. Het onderzoek naar de handelingen van Duiker speelt volgens Dodson ook een belangrijke rol. Indien hij inderdaad onschuldig blijkt te zijn, zal zijn naam terecht gezuiverd moeten worden. Indien hij wel schuldig is, zullen gepaste maatregelen ook niet uitblijven. De bewindsman geeft aan dat hij niet bekend is met de benoeming van de 66-jarige Marc Waaldijk, de ex-directeur van Staatsolie, tot het nieuw hoofd van het energiebedrijf. ‘De naam van Waaldijk is niet van mij afkomstig. Maar wij kijken wat het wordt’, aldus de minister. De voormalige directeur van Staatsolie heeft onlangs aangegeven dat hij zal blijven werken tot aan zijn dood. Hij vindt op zijn 60ste met pensioen gaan bijna een doodzonde. Het contract van Waaldijk bij Staatsolie is dan ook tot drie keer toe, nadat hij zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt had, verlengd. Momenteel is Waaldijk onder meer actief als commissaris bij Iamgold en adviseur bij Newmont. Hij heeft ook zijn eigen adviesbureau.
FR

error: Kopiëren mag niet!