Binda: “Dit gaat niet meer werken”

Over het treffen van bezuinigingsmaatregelen en prioriteiten stellen op de begroting wordt er veel gesproken. De ministers van verschillende ministeries geven ook aan op welke posten zij graag zouden willen bezuinigen. Het jammerlijke van dit geheel, volgens Akmos-voorzitter Sham Binda, is dat men de bezuinigingen steeds verkeerd aanwijst. “Deze mensen draaien om de brei heen. De staat Suriname is failliet. De tarieven zullen uiteindelijk door moeten gaan, anders zit je in het donker. Maar het probleem waarmee we zitten, is dat het beleid op dezelfde voet doorgaat”, stelt Binda. Hij ziet in het overheidsapparaat niet veel veranderen. Er zou in het overheidsapparaat moeten worden gesaneerd, maar Binda ziet geen enkele maatregel die richting opgaan. “Men moest ook kijken naar manieren om onze verdiencapaciteit te vergroten. Daar is er geen enkel strategisch plan voor. Men is eigenlijk planloos, men kijkt alleen naar accommodaties van mensen. Als je een OW-wagen langs de weg ziet, zie je 2 mensen werken en 11 staan te kijken. Het totale overheidsapparaat functioneert inefficiënt”, zegt Binda.
‘We zijn super verwend’
Suriname zal volgens Binda moeten uitkijken naar productiemogelijkheden. “De overheid zal een klimaat moeten scheppen om die productie mogelijk te maken. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken naar welke meest voor de hand liggende zaken kunnen worden gecultiveerd om hoog exportrendement te krijgen”, stelt Binda. Volgens hem zou er ook kunnen worden gekeken naar het immigratiebeleid. “Op dit moment zijn er veel mensen in Syrië die een onderdak zoeken. Breng agrariërs hier naar toe. Geef de mensen plantages, want van onze Surinamers kunnen we het vergeten. Onze mensen willen ‘white color jobs’. Ze willen niet meer met hun handen in de grond gaan. We zijn super verwend”, stelt Binda. Volgens Bida komt deze verwendheid door de politiek die door de jaren heen is gevoerd.
Het beleid zal volgens Binda dus snel en creatief moeten zijn door bijvoorbeeld de agrarische sector te stimuleren. Dit is volgens de Akmos-voorzitter met president Bouterse zeker niet mogelijk. “Met dit beleid gaan we regelrecht richting een ravijn. We zijn op de baan. Deze president zal er niets aan kunnen veranderen. Wat hij nu doet, is volksonwil en ongehoorzaamheid. Dit gaat niet meer werken. Hij is niet meer in staat om dit land naar een andere hoogte te brengen”, aldus Binda.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!