Bedrijfsleven en vakbeweging participeren aan seminar

In de vergaderzaal van Hotel Krasnapolsky hebben het bedrijfsleven en de vakbeweging meegedaan aan een seminar. Steven Mac Andrew, directeur Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), geeft aan dat dit seminaar georganiseerd is door de Caribbean Congress of Labour (CCL) en Caribbean Employers Confederation (CEC). Dat zijn regionale organisaties van werkgevers en de vakbeweging, die fondsen van de EU hebben gekregen om een project te ondernemen. Het project is bedoeld om deze organisaties te pushen, zodat ze regionaal een krachtigere stem zullen hebben wat betreft het regionale integratieproces. Een middel om deze organisaties te versterken, is om sociaal dialoog tussen deze twee organisaties te bevorderen. “Vandaag zijn we hier om te kijken wat we op nationaal niveau kunnen doen om dit project te ondersteunen. We hebben presentaties gehad van die regionale organisaties en er is ook in nationale werksessies gewerkt waar wij als Surinamers bepalen wat de prioriteiten zijn.”
Tijdens het seminar is er gesproken over grotere participatie op regionaal gebied, binnen Caricom en Cariforum . CEC wil zich bijvoorbeeld toeleggen op het versterken van de capaciteiten van haar leden en zich toeleggen om sociale dialoog meer te promoten. CCL en CEC hebben een bedrag gehad van ongeveer € 2.8 miljoen om dit project regionaal uit te voeren . “Het is dus aan de regionale organisaties gegeven, niet aan de nationale organisaties”, verduidelijkt Mac Andrew. Dit is het eerste nationale seminar gehouden in Suriname . Het project moet in 36 landen uitgevoerd worden. In november komt een regionaal forum, waarbij bepaald zal worden wat de regionale agenda zal zijn. Er hebben al ongeveer 12 regionale seminaars plaatsgevonden, dit is de 13de. Na dit seminar zal een sessie plaatsvinden in Guyana en Trinidad en Tobago.
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid gaf tijdens zijn openingsspeech aan dat een belangrijk onderdeel van de EPA (Economic Partnership Agreement tussen Cariforum en de EU) is de opname van sociale en arbeidsbepalingen in een speciaal hoofdstuk. Partijen bij de overeenkomst bevestigen in dit hoofdstuk hun gehechtheid aan de internationaal erkende fundamentele arbeidsnormen. “De regering van Suriname verbindt zich om de sociale dialoog met een breed mandaat steeds verder door te voeren. Met betrekking tot de gevolgen van de uitvoering van de EPA, hebben werknemers en werkgevers het recht om hun standpunten kenbaar te maken. Wij steunen het ILO-EU-programma voor het Caribisch gebied voor de CEC en de CCL en we hopen dat dit programma erin slaagt om onze sociale partners te versterken, zodat ze bij kunnen dragen aan het EPA-proces”, aldus Moestadja.
De EPA werd op 15 oktober 2008 ondertekend door de meerderheid van de Cariforum-staten. Cariforum staat voor Caricom en de Dominicaanse Republiek. De overeenkomst is gericht op handel en ontwikkeling tussen de Cariforumstaten en de Europese Gemeenschap. Het omvat regelingen over toegang voor dienstverleners, investeerders en de handel tot de wederzijdse markten.

error: Kopiëren mag niet!