Rudi Balak: ‘Koopkracht met 4% gedaald’

Rudi Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers, is de mening toegedaan dat de koopkracht van de consument steeds aan het afnemen is. Volgens Balak is direct na aankondiging van de impopulaire maatregelen, een trend van verhoging van de prijzen op de meeste producten opgemerkt. ‘Bepaalde prijzen zijn verhoogd. De verhoging van de prijzen in de winkels ligt tussen de 3% en 8%. De koopkracht is met een gemiddeld percentage van 4% gedaald. Het kan meer zijn, maar mijn rekensommetje brengt mij vooralsnog op 4%’, stelt Balak. Sinds de aankondiging van de maatregelen van verhoging van de water-, energie- en brandstoftarieven wordt aangegeven dat de koopkracht zou afnemen. Na de doorvoering van de verhoogde government take op brandstofprijzen werd de stelling herhaald. Vandaag de dag spreekt men nog steeds van afname van de koopkracht van de consument.
Deze daling is een reactie op de aankondiging van de maatregelen en de doorvoering van de verhoging van de government take. De vaste lasten zijn nog niet verhoogd. De prijsverhoging is dus nog geen spin-off effect van de verhoging van de water- en energietarieven. Deze verhoging mondt dus uit in een daling van de koopkracht. Balak meent ook dat de consument een appeltje voor de dorst bewaart. ‘In de winkel verkochten wij bijvoorbeeld 10 broden voor een huishouden van 4 mensen. Vroeger kochten mensen de grote blikken sardien. Nu kopen dezelfde mensen precies wat ze nodig hebben. Als ze een klein blik sardien nodig hebben, dan kopen zij dat’, stelt Balak.
‘Winkeliers zijn geneigd direct na aankondiging van zulke maatregelen te denken aan prijsverhogingen. Maar water en energie zijn maar 2 componenten van het geheel.’ Volgens Balak moet de verhoging wel zodanig redelijk zijn dat het de winkelier niet dwingt om prijzen op te schroeven, waardoor het zodoende niet rendabel wordt voor de samenleving. ‘Wij van de vereniging zijn bereid om met en ieder te praten om consensus te bereiken over hoe wij verder moeten, maar als het besluit eenzijdig is, zal de overheid zeker vastzitten. Samen zijn wij sterk’, aldus Balak.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!