Luis Alberto Moreno herkozen als voorman IDB

De raad van bestuur van de Inter-American Development Bank heeft een vergadering belegd in Washington, DC, waarbij Luis Alberto Moreno herkozen is als president van de IDB. Zijn nieuw mandaat zal beginnen op 1 oktober 2015. Opgericht in 1959, is de IDB een van de belangrijkste bronnen van financiering op lange termijn voor de economische, sociale en institutionele ontwikkeling in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De raad van bestuur bestaat uit de ministers van Financiën, de centrale bank presidenten en andere hoge ambtenaren van de 48 lidstaten. Moreno, een Colombiaan, is de vierde president in de geschiedenis van de IDB. Moreno’s voorgangers zijn Felipe Herrera van Chili (1960-1971), Antonio Ortiz Mena van Mexico (1971-1988) en Enrique V. Iglesias van Uruguay (1988-2005). Moreno’s eerste twee termijnen bij de IDB werden gekenmerkt door hervormingen om de activiteiten te versnellen en de efficiëntie en de impact ervan beter te ontwikkelen en te evalueren. Onder zijn leiding is de IDB gestart met een aantal initiatieven op gebieden zoals klimaatverandering, hernieuwbare energie, burgerveiligheid en toegang tot digitale technologieën. Hij bouwde ook een groot aantal strategische partnerschappen met publieke en private bondgenoten. Hij voltooide een schuldverlichtingsprogramma voor de meest kwetsbare landen en onderhandelde over de grootste kapitaalverhoging in de geschiedenis van de instelling. In een toespraak tot de gouverneurs, bedankte Moreno de leden voor hun vertrouwen en zei dat zijn nieuwe termijn drie hoofdlijnen van actie zal volgen: het verdedigen van sociale en ecologische duurzaamheid, bevordering van open kennis als hefboom voor vernieuwing en verdieping van de activiteiten van de IDB met de privésector. “We moeten effectiever te werk gaan en tegelijkertijd zorgen voor een institutionele cultuur die flexibel, selectief en strategisch is in de ondernemingen”, aldus Moreno. Behalve dat Moreno nu de voorzitter van de IDB is, is hij ook de voorzitter van de raad van bestuur van de Inter-Amerikaanse Investeringsmaatschappij (IIC) en het Comité Donoren van het Multilateraal Investeringsfonds (MIF).

error: Kopiëren mag niet!