Participatie Suriname aan Petrocaribe top onduidelijk

De 10de Petrocaribe top werd van het jaar gehouden in Montego Bay, Jamaica afgelopen zaterdag en zondag gehouden. Alle 19 partijstaten werden verwacht op de 10de top. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname verwijst naar het ministerie van LVV als het zaaksministerie voor Petrocaribe. Volgens het secretariaat van de minister is alleen dat ministerie in staat over Petrocaribe te praten. Het is dus vooralsnog niet bekend als Suriname ook aanwezig was of ook werd vertegenwoordigd tijdens de top.
Het Petrocaribe-verdrag geeft deelnemende landen toegang tot Venezolaanse olie tegen een gereduceerd tarief en de mogelijkheid om olie voor rijst te ruilen onder gunstige voorwaarden, zoals gespreide betaling. In 2012 importeerde Suriname de eerste 40.000 vaten. De olie hoeft Suriname pas over 20 jaar volledig af te betalen.
Minister Soeresh Algoe verzekerde bij de eerste exportlading rijst dat alle rijstboeren in de gelegenheid zouden worden gesteld om te exporteren. Elke week zou er geëxporteerd worden. De boeren zaten met hun padie, omdat de wereldmarktprijs gedropt was en er geen afzetmarkten waren. De eerste lading bracht hoop met zich mee. Na onduidelijkheid en discussie bij de export van eerdere partijen rijst over onder meer de prijs, reisde een technische commissie uit Venezuela af naar Suriname om ter plaatse een kwaliteitsmeting uit te voeren. Die keuring verliep teleurstellend voor Suriname. De Venezolanen keurden 7 van de 8 Surinaamse rijstopslagplaatsen. Het gevolg voor Suriname was, volle schuren, omdat 30.000 ton rijst niet is uitgevoerd naar Venezuela.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!