SWM-bondsvoorzitter Rudi Baarh heeft er geen moeite mee dat er een tariefsaanpassing bij SWM wordt doorgevoerd. “We zijn er al 10 jaren mee bezig. Sinds 2004 zijn er geen tariefsaanpassingen geweest. Wij werden er bij onderhandelingen telkens mee geconfronteerd. Meestal horen wij dat de middelen er niet zijn, omdat we ver beneden de kostprijs draaien. We zijn vaker naar de Bemiddelingsraad geweest om zaken overeen te komen. De raad zelfs heeft gezien dat de tarieven gewoon achterhaald waren. We zijn parastataal, van de overheid, en iedereen weet dat het bedrijf afhankelijk is van politieke spelletjes. Dit heeft de tariefsaanpassingen al de jaren opgehouden”, zegt de bondsvoorman.
Baarh is dus blij dat SWM nu voldoende ademruimte zal krijgen om te bedrijven. Wat volgens hem vanwege deze tariefsaanpassing ook op te merken is, is dat de arbeiders ook elke maand verzekerd zullen zijn van hun lonen. “Arbeidsplaatsen zijn mij heilig. Het moest dus gebeuren”, zegt Baarh.
Verhoging te drastisch
Baarh meent aan de andere kant wel dat de wijze waarop de zaak nu wordt doorgevoerd niet gepast is. “Van het één op het ander moment, en zo drastisch aanpassen, doet ook mijn wenkbrauwen fronzen. Ik weet niet als het nodig is om direct zo hoog te gaan. Er zijn arme mensen tussen ons en wij moeten er rekening mee houden”, zegt Baarh. Hij vindt persoonlijk dat het aan de hoge kant gegrepen is. De bondsvoorman meent dat de overheid de zaak liever gefaseerd had aangepakt. “Als we het gefaseerd doen, komen we binnen 3 jaren zeker tot iets redelijks. Wij moeten zeker zuinig zijn met ons water, want ik begrijp wat de bedoeling is. Aangezien ons water zo goedkoop is, gaat men er niet zuinig mee om”, meent Baarh.
SWM-werknemers betalen na de eerste 8000 liters
De samenleving heeft ook de indruk dat SWM-medewerkers in een bevoorrechte positie staan als om het betalen van de waterrekening gaat. Baarh meent dat dit een vertekend beeld is. “Zo is het. Wij krijgen wel een korting, maar men moet niet denken dat wij niet betalen. Wij krijgen korting op de eerste 8.000 liters, maar als we oververbruik hebben, betalen wij keihard mee. Wij betalen dus op een bepaald moment ook keihard als de burgers”, aldus Baarh.
Kavish Ganesh