Minister Pengel focust op achterstallige SZF-gelden

Frontfoto 2De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ing. Patrick Pengel, heeft zijn eerste bezoek aan een gezondheidsinstelling volbracht. Pengel deed de aftrap gisteren middels een orientatiebezoek aan het Staatsziekenfonds (SZF). Een dag tevoren had de technische dienst samen met arbeiders van de schoonmaakploeg het hele gebouw opgefrist. Zelfs het trottoir was speciaal in verband met de komst van de nieuwe minister netjes gebezemd. De minister heeft tijdens zijn toespraak aangegeven zich ervan bewust te zijn dat zijn ministerie voor een dynamische uitdaging staat. In de afgelopen periode heeft het ministerie veel te maken gehad met achterstallige betalingen van specialisten en ziekenhuis medewerkers, berichten over een tekort aan medicamenten en onduidelijkheden ten aanzien van on- en minvermogen kaarten. De minister heeft aangegeven zeker al deze zaken onder de loep te zullen nemen. In de komende vijf jaren hoopt hij samen met zijn collega’s in het nieuw kabinet een stevig fundament te leggen om te komen tot een welzijnssamenleving waar het prettig toeven is. Pengel stelde dat alle partners binnen de gezondheidssector samen met het SZF erop moeten toezien dat kwalitatieve zorg beschikbaar en toegankelijk is voor het gehele land met inbegrip van medicamenten en andere geneeskundige benodigdheden.
Ten aanzien van de Basiszorgwet zegt de minister dat deze met de beste bedoelingen is aangenomen. De wet is door een ieder omarmd en het was noodzakelijk dat er duidelijkheid kwam in de verzekeringsstatus. Met de implementatie zijn een aantal organisaties betrokken geweest en een aantal actoren die belangrijk zijn bij het implementatie proces. ‘Op heel korte termijn, vandaag nog zullen we bij elkaar komen om een roadmap te maken van het implementatieproject. De minister heeft heel duidelijk gesteld dat het aanbieden van kwalitatieve zorg door geen enkele instelling geweigerd mag worden. De bewindsman heeft alle zorg verlenende instellingen op het hart gedrukt geen enkele patiënt van acute zorg te ontzeggen, op welke wijze de intake ook mag hebben plaatsgevonden.
De minister werd welkom geheten door SZF-directeur Rick Kromodihardjo. Hij zei dat het hem goed doet dat de minister zo snel een bezoek brengt aan deze instelling. De SZF-directeur gaf ook aan dat in de wet is aangegeven dat SZF de algemene ziektekostenverzekering moet uitvoeren, maar dat de nieuwe wet van 2014 uitdrukkelijk aangeeft dat alleen verzekeringsmaatschappijen de ziektekosten verzekering mogen aanbieden aan de gemeenschap. Directeur Kromodihardjo stelde in dit kader dus vast, samen met het ministerie en de minister te willen werken aan het ophelderen van deze onduidelijkheden.
Na deze formele toespraken kreeg de minister samen met de staf en zijn medegasten een rondleiding en werd er kennis gemaakt het management team van SZF.

error: Kopiëren mag niet!