Strengere maatregelen bij controle op staatsfinanciën

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wil strengere maatregelen om de druk op staatsfinanciën terug te dringen. Hiervoor heeft de bewindsman duidelijke instructies aan overheidsdepartementen gegeven om geen financiële verbintenissen met derden aan te gaan zonder nadrukkelijke autorisatie van Financiën. Dit stelde de bewindsman dinsdag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Intussen wordt er gewerkt aan de instelling van een taskforce bij het ministerie. Deze moet alle activa en passiva van de overheid inclusief inventariseren. Na de inventarisatie zal alles dan in een databestand worden vastgelegd. De bewindsman heeft dinsdag avond reeds van gedachten gewisseld met president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin. Dagblad Suriname verneemt dat het staatshoofd een voorstander is van het voorstel van Hoefdraad. President Bouterse had reeds bij zijn inauguratie als president aangegeven voor een strakker financieel beleid te gaan. Zo hebben alle 15 ministers van het huidige kabinet reeds bij de eerste Raad van Ministers (RvM) instructies meegekregen om zuinig om te gaan met financiële middelen. In alle gevallen zal er teruggekoppeld moeten worden met de minister van Financiën. Gezien de vele ervaringen van Hoefdraad op het financieel vlak en volgens zijn eigen prudent beleid als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is alle hoop van het staatshoofd op hem gevestigd
Comptabiliteitswet helpt mee bij controle op uitgaven
De pas aangenomen wijziging van de Comptabiliteitswet zal ook ervoor zorgen dat er meer verantwoording zal zijn op de overheidsuitgaven. Was het zo dat uitgaven onopgemerkt op departementen gebeurde, zal het nu zijn dat het parlement precies inzage krijgt van alle uitgaven op alle departementen. Dit zal bij de goedkeuring van de begroting van het dienstjaar 2016 worden toegepast. Met de introductie van een nieuw boekhoudkundig systeem bij de overheid zal de overheid in staat worden gesteld om haar eigen uitgavenpatroon drastisch te veranderen.
Controle op toenemende staatsschuld
De regering wil ook voorzichtig zijn met de toenemende staatsschuld. Per juni dit jaar is die 6.3 miljard Surinaamse dollar, waarvan SRD 3.8 miljard buitenlandse schuld. Dit blijkt uit cijfers die het Bureau voor de Staatsschuld op 3 augustus op zijn website heeft gepubliceerd. De staatsschuld is sinds 2000 nooit zo hoog geweest. Verschillende assembleeleden kijken met zorg naar deze ontwikkeling. Volgens hun koerst Suriname naar een gevaarzone, omdat de hoogte van een staatsschuld simpelweg zou moeten afhangen van de individuele kracht van de economie, waarbij aan de hand van de ruggengraat, capaciteit en de prestaties van de bevolking bepaald zou moeten worden hoe groot de optimale schuld zou mogen zijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!