Duiker deed € 6.3 miljoen onverantwoorde inkopen

Willy Duiker, de huidige directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS), heeft volgens het rapport van de Centrale Landaccountants Dienst (Clad), onnodig duurdere goederen aangeschaft, waardoor het bedrijf in totaal een bedrag van Euro 6.382.110,01 aan de leverancier ‘Superior Contracting’ moet betalen. Volgens het Clad-rapport heeft Duiker een dusdanig contract met de leverancier getekend, dat de NV EBS verplicht is elk gefactureerd bedrag te betalen. Alle goederen zijn intussen al geleverd. Superior Contracting heeft ondertussen een bedrag van Euro 1.424.901,25 al ontvangen. De Clad stelt in vijf vragen aan de EBS-directeur waarom zij geopteerd heeft zo een ongunstig contract met Superior Contracting te sluiten, wetende dat zij de goederen veel goedkoper met betere leveringscondities bij de leverancier Necarex NV kon aanschaffen. De Clad heeft vastgesteld dat Superior Contracting meer dan Euro 4 miljoen teveel in rekening heeft gebracht aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) voor levering van goederen. Het gaat volgens haar om scheefinkopen van de EBS-directeur.
De EBS heeft op basis van een financieringsovereenkomst van de financier facturen ontvangen voor de geleverde materialen. In de overeenkomst staat vermeld dat Superior Contracting een revolving kredietfaciliteit aan EBS verstrekt tot een maximum bedrag van Euro 500.000. De koopsom hiervan zal telkens ten laste van de faciliteit worden gedebiteerd. De debetrente bestaat 8.5% per jaar over het uitstaande saldo, met een clausule dat deze gewijzigd kan worden bij eventuele schommelingen op de kapitaalmarkt. Bij het in gebreke blijven moet EBS een achterstandsrente van 1.5% per maand betalen.
Geen bepaling omtrent prijzen in overeenkomst
In de overeenkomst met Superior Contracting zijn geen bepalingen omtrent prijzen opgenomen. Er is wel de verplichting dat de inkoop van goederen uitsluitend plaatsvindt via deze leverancier. De Clad concludeert dat er feitelijk aanzienlijk hogere prijzen door Superior Contracting in rekening worden gebracht ten opzichte van de bij Necarex gehanteerde prijzen. ‘De EBS geeft aan deze prijzen niet te accepteren. Waarom is desondanks sprake van het deels betalen voor deze goederen en het opslaan van alle geleverde goederen?’ stelt de Clad aan Duiker. Volgens het onderzoeksorgaan heeft Duiker nagelaten hierop te reageren. De EBS heeft onlangs aangegeven het bedrag van Euro 4 miljoen door een dispuut niet te hebben betaald. Volgens de gesloten overeenkomst zal zelfs in gevallen van ontbinding van de overeenkomst het gefactureerde bedrag betaald moeten worden.
Duiker accordeert facturen leverancier persoonlijk
De Superior Contracting facturen worden persoonlijk door Duiker geaccordeerd in afwijking van de normale gang van zaken en de geldende procedure. Achteraf zijn volgens Clad dan ‘purchase orders’ opgemaakt om goederen te kunnen opslaan in het magazijn in afwijking van de gangbare werkwijze. Ook constateert de Clad dat inklaringsfacturen (EEL) gebruikt zijn om de voorraadadministratie bij te werken evenals de Superior Contracting facturen. De waardering van de voorraden in het LIS is discutabel, vanwege de discutabele in rekening gebrachte prijzen op basis waarvan de vooradministratie wordt bijgewerkt. De Clad benadrukt dat Necarex geen risicotoeslagen in rekening bracht, terwijl Superior Contracting dat wel doet.
Superior Contracting krijgt bestellingen rechtstreeks van Duiker
Superior Contracting krijgt volgens het rapport alle opgaves van de te bestellen goederen en aantallen rechtstreeks van Duiker. De Clad vindt dit een vreemde zaak, aangezien zulke bestellingen via de CTO en de afdelingen Procurement gedaan moeten worden. Volgens de Clad is de behoeftelijst van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen geen weergave van de werkelijkheid, omdat de vooradministratie ontbreekt. Er is sprake van een overvloed aan goederen die niet nodig zijn, terwijl er juist een tekort is aan goederen die dringend vereist zijn. President Desi Bouterse heeft onlangs aangekondigd corruptie binnen alle lagen aan te pakken. De kwestie van EBS ligt vooralsnog onder zijn aandacht.
FR

error: Kopiëren mag niet!