Vanaf 2010 SRD 5.5 miljoen verloren door rukwinden

Vanaf 2010 SRD 5.5 miljoen verloren door rukwinden 2
Vanaf 2010 SRD 5.5 miljoen verloren door rukwinden 3
Vanaf 2010 SRD 5.5 miljoen verloren door rukwinden 4
Vanaf 2010 SRD 5.5 miljoen verloren door rukwinden 1Suriname wordt in de afgelopen jaren vaak geteisterd door hevige rukwinden die er steeds voor zorgen dat gebouwen dakschade lijden. Dit frequenter voorkomend en steeds sterker wordend meteorologisch fenomeen vormt een groot gevaar voor de samenleving. Om in de toekomst de gevolgen van verhoogde rukwinden te minimaliseren zal er meer gericht moeten zijn op ten eerste: hoe windsnelheden zich zullen ontwikkelen in de toekomst, om zodoende maatregelen te kunnen treffen in toekomstige structurele ontwerpen voor gebouwen. Ten tweede: een onderzoek uitvoeren naar de bouwkundige factoren die gerelateerd zijn aan dakschade.
Sun Kishoen Missier en Shiroman Dassasingh, docenten van de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, hebben gisteren een presentatie gehouden. Het personeel van het ministerie van Openbare Werken, NCCR personeel en personeel van de Meteorologische Dienst waren vertegenwoordigd. De presentatie van de twee heren was gebaseerd op onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd.
Suriname is sinds 2010 met een frequentie totaal van 25 rukwinden geconfronteerd geraakt. Dit heeft ongeveer 680 woningen/gebouwen aangedaan. Volgens de berekening van Kishoen Missier heeft het volk met deze aandoening tot zeker SRD 5.5 miljoen verloren.
Kishoen Missier had het meer over de theorie. Hij sprak dus over de regels die bij het bouwen voor de windbelasting worden gehanteerd, welke windbelastingen worden gehanteerd en hoe de bevestigingen van daken te upgraden.
Dassasingh heeft het over de praktische wijze van preventief opzetten van daken gehad. De traditionele wijze van opzetting is volgens Dassasingh wetenschappelijk niet te ondersteunen.
De heren zijn ook met wat aanbevelingen richting de regering en andere relevante instanties uitgekomen. Er zou volgens hen moeten worden geïnvesteerd in dataverzameling en dataverwerking. In dit kader zal de apparatuur van de Meteorologisch Dienst een upgrading moeten ondergaan en zal er een jaarlijkse publicatie van data moeten geschieden. De samenwerking tussen overheidsinstanties, en de Universiteit wordt evident genoemd. Het NCCR wetenschappelijk kader zou moeten worden uitgebreid. De wetgeving voor windbelasting moet worden herzien en aangescherpt. Er zouden nieuwe regels ten aanzien van de bevestiging van daken en onderdelen moeten worden voortgeschreven. Ten slotte stellen de heren voor dat er een nieuw bouwbesluit wordt opgesteld, met houtvoorschriften voor Suriname.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!