Rechtszaak PL tegen Simons gaat vandaag voor

Het kortgeding dat de politieke partij PL tegen de voorzitter van het parlement, Jenny Simons, heeft aangespannen gaat vandaag omstreeks 9.00 uur voor. PL-voorzitter Paul Somohardjo verklaart tegenover Dagblad Suriname rechtsingang gevonden te hebben. Het convoceren van de twee overgelopen leden van de PL, Raymond Sapoen en Diepak Chitan, voor de huishoudelijke vergadering die afgelopen week heeft plaatsgevonden, is de aanleiding geweest om de parlementsvoorzitter voor het gerecht te slepen. Tot twee keren toe heeft de PL een deurwaardersexploot doen toekomen aan de parlementsvoorzitter, waarin aangegeven wordt dat de twee overgelopen leden op 13 juli zijn teruggeroepen door de partijraad en volgens de wet geen volksvertegenwoordigers meer zijn.
Volgens Somohardjo heeft Simons middels het versturen van de convocaties duidelijk bewezen dat ze het schrijven, dat tot tweemaal toe naar haar is gericht door de PL, waarin aangegeven wordt dat Sapoen en Chitan zijn teruggeroepen, naast zich neerleg. Hij had al aangegeven dat indien Simons de twee overlopers wederom zou convoceren, zij kan rekenen op een kortgeding. De PL-voorzitter legt er de nadruk op dat slechts de parlementsvoorzitter de persoon is die assembleeleden kan weren in het parlement. Zij is degene die het parlement binnen en buiten rechte vertegenwoordigt.
Opmerkelijk is dat op die bewuste huishoudelijke vergadering duidelijk te zien was dat Sapoen en Chitan bij geen enkele fractie thuishoorden. Het vormen van de fracties was onderdeel van een van de agendapunten. De twee PL-overlopers identificeerden zich als te zijn, gekozen V7-parlementariërs, terwijl de V7-combinatie reeds geruime tijd is ontbonden. PL-voorzitter Paul Somohardjo maakte kenbaar dat zijn fractie bestaat uit zijn persoon, Ingrid Karta-Bink en William Waidoe. Somohardjo zegt dit heel bewust gedaan te hebben. Vooral tegen de achtergrond dat bij de gesprekken die president Desi Bouterse voerde met de verschillende fracties, Sapoen eenmansgesprekken heeft gevoerd met Bouterse.
Ondertussen heeft Sapoen een kortgeding aangespannen tegen de PL, dat hij niet gehinderd wil worden in zijn politieke activiteiten en dat hij met rust gelaten wil worden. Somohardjo vindt het argument een lachertje. Hij kan het zich niet voorstellen dat Sapoen en Chitan, die namens de PL stemmen hebben vergaard en de partij de rug hebben toegekeerd, beweren nog PL’er te zijn en op de koop toe een rechtszaak tegen de PL aanspannen om met rust gelaten te worden. Ook vandaag, de dag waarop het kortgeding van de PL tegen de parlementsvoorzitter voorgaat, moet de advocaat van de PL een mondeling pleidooi houden in de rechtszaak, die Sapoen tegen de PL heeft aangespannen. Dit vindt om 12.00 uur plaats.
De PL had al eerder een kortgeding aangespannen tegen de parlementsvoorzitter. Toen bleek dat de twee leden te vroeg waren teruggeroepen. Zij waren nog niet toegelaten tot het parlement. Hierna werden Sapoen en Chitan voor de tweede maal teruggeroepen door de partijraad van de PL.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!