Staking tolken zorgt voor stagnatie bij rechtspleging

De tolken van het vertaal- en consultancybureau NV Atics, zijn wederom in staking. Rechter Sieglien Wijnard maakte gisteren bekend dat alle rechtszaken van die dag, waarbij een tolk vereist is, tot nader order verschoven zijn. Vanaf afgelopen maandag zijn de tolken in staking. Het stopzetten van de werkzaamheden in de hoop achterstallige betalingen uitgekeerd te krijgen lijkt nu een routine te zijn geworden voor Atics . De actie schijnt tot nu toe weinig resultaat op te leveren.
Volgens de tolk Jagdies Biere, werden hij en zijn collega’s bij het uitblijven van hun betaling van overheidswege steeds door de directeur van Atics, Pearl Antonius, uit eigen middelen gecompenseerd. Nu schijnen die middelen uitgeput te zijn.
Atics verleent diensten aan de overheid, waaronder het ministerie van Justitie en Politie. Het gaat onder meer om het verlenen van diensten aan het Kantongerecht voor bijstand aan verdachten en getuigen, zodat die in hun eigen taal kunnen communiceren. De achterstallige betalingen aan de Atics-tolken lopen terug tot twee jaren.

error: Kopiëren mag niet!