Brunswijk voelt zich nog niet verslagen

Brunswijk voelt zich nog niet verslagenRonnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) en coördinator van de Alternatieve Combinatie (AC), zegt aan Dagblad Suriname dat hij zich nog niet verslagen voelt. Zijn combinatie hoopt nog steeds deel te worden van de komende regering. De nieuwe regering wordt zo goed als zeker gevormd door de NDP, BEP, Palu, DOE en de overgelopen groep uit de Pertjajah Luhur (PL), onder leiding van Raymond Sapoen. Deze groep bestaat nog uit 2 personen, Raymond Sapoen en Diepak Chitan, maar meent groter te worden. De BEP van voorzitter Celsius Waterberg heeft woensdag kenbaar gemaakt dat zij met haar 2 zetels zitting zal nemen in de coalitie. Met de NDP (26), BEP (2), Palu (1), DOE (1) en de groep Sapoen (2) komt men nu op 32 zetels. Om de president direct in de DNA te kiezen, heeft men 34 stemmen nodig. Brunswijk zegt dat hij niet wakker ligt van de vermeende pogingen om zijn positie binnen de komende regering te torpederen. Zo wacht hij nog steeds op een uitnodiging van de paarse partij om een samenwerkingsgesprek te voeren. De NDP heeft afgelopen maandag gevraagd om de inzichten van de AC/Abop over het te voeren beleid in een notitie vast te leggen. Alle notities met betrekking tot visie over de ontwikkelingen van Suriname waren volgens hem al op papier gezet en reeds voor de gesprekken van woensdag naar het kabinet van de president gestuurd. Brunswijk was dan ook heel verbaasd over het feit dat hij toch geen uitnodiging kreeg. ‘Wij waren als sinds woensdagmorgen ready, maar wij waren niet uitgenodigd’, aldus de AC-topper.
Brunswijk zegt dat de bal op dit moment op de speelhelft van de NDP ligt, die haar rol van informateur zal omzetten naar formateur. Als zijn partij nu wordt uitgenodigd, verwacht hij dus wel dat er over de samenwerking gesproken zal worden. De politicus was afgelopen maandag ietwat ontevreden toen de delegatie van de paarse partij niet gelijk over een samenwerking wilde praten. NDP-woordvoerder Winston Lackin gaf kort na dat gesprek te kennen dat een uitnodiging van de NDP niet gelijk hoeft te betekenen dat zij geïnteresseerd is in een samenwerking. Brunswijk zegt hierop dat hij alle respect heeft voor de keus van de paarse partij bij het selecteren van haar nieuwe partners. Zo verwacht hij ook te horen of zijn partij/combinatie goed genoeg is voor de nieuwe coalitie. Wat de eisen van de geel-zwarte partij betreft, laat Brunswijk niet veel los. De Abop-topman geeft aan dat hij ervan uitgaat dat alle partners op dit moment nul ministeries bij de onderhandelingen hebben. Op basis van de nieuwe onderhandelingen met betrokken politieke organisaties kan er volgens hem pas gesproken worden over hoe de posten zullen worden verdeeld binnen de komende regering.
Over de NDP samenwerking met de BEP, waarmee de Abop eerder samen in A-Combinatie verband heeft gezeten, zal Brunswijk nog niets loslaten. De politicus zegt dat zijn mening op dit moment niet belangrijk is. De AC zal direct na het gesprek met de formateur een persconferentie beleggen, waarbij op bepaalde zaken zal worden ingegaan. Deze combinatie heeft bij de afgelopen verkiezingen 5 DNA-zetels weten te bemachtigen en is de Abop van Brunswijk vanaf 2005 steeds deel geweest van een coalitie. Indien de samenwerking met de paarse partij niet een feit wordt, betekent het dat de Abop voor het eerst in haar geschiedenis richting de oppositiebanken zal gaan. De NDP heeft op dit moment nog 2 zetels nodig om de president en vicepresident in De Nationale Assemblee (DNA) te kiezen. Hierin moet meegenomen worden dat de NPS al de toezegging gedaan heeft om het proces van deze verkiezing niet te stagneren.
FR

error: Kopiëren mag niet!