Harish Monorath: besluitvorming tegen een zware prijs

Monorath (3).1Harish Monorath, huidig parlementariër en DNA-kandidaat nummer 2 van de Alternatieve Combinatie (AC) in Paramaribo, zegt dat hij in de afgelopen vijf jaar een zwaargewicht is geweest bij de besluitvorming in De Nationale Assemblee (DNA). Monorath, die aangeeft een zware prijs voor zijn bijdrage aan het volk te hebben betaald, zegt dat hij zijn goed beleid in de komende zittingsperiode wil voortzetten. Monorath geeft aan dat hij door het weigeren van steun aan de Amnestiewet uit de verschillende vaste commissies is gegooid en werd hij ook geboycot. Zo zegt hij nooit dienstreizen te hebben gehad, nooit afgevaardigd te zijn naar geen enkele nationale en internationale vergadering. Belangrijk voor hem is dat hij jonge leiders bewust heeft gemaakt dat zij niet met de stroming mee hoeven te gaan, maar meer durf moeten tonen. Hij heeft dat gedaan en die durf is dan beloond geworden.
Monorath zegt dat één van zijn eerste bijdragen was het afdwingen om begrotingen in bedragen en data te leveren. Parlementariërs zijn volgens hem nu verplicht om alle begrotingen door te nemen. De politicus heeft bij verhoging van de government take de meeste weerstand geboden en heeft hij daarbij direct een trend gezet voor jonge parlementariërs om in alle gevallen met de discipline mee te gaan.
Vijf wetten binnen vijf jaar
Monorath geeft aan dat hij zijn bijdrage ongeacht toekomstige problemen wil voortzetten in het parlement en de gemeenschap wil dienen met nog meer belangrijke wetsproducten. Een aantal van deze zijn de wet dierenwelzijn, wet geldelijke voorzieningen rechterlijke macht en Openbaar Ministerie, investeringswet, klimaatwet en de toerismewet. Als deze vijf wetten binnen vijf jaar aangenomen worden, denkt hij dat Suriname enorm ontsloten wordt. ‘Suriname als rechtstaat moet op nationaal niveau goed kunnen functioneren en daaraan wil ik de komende vijf jaar ook werken’, aldus de parlementariër. Bij deze wetten zullen zaken als hotelbelastingen, snelle afhandeling van zaken voor ondernemers, voldoende rechters en nodige personeel en kustbescherming geregeld worden. Hij had eigenlijk verwacht dat deze wetten in de achterliggende periode gehaald zou worden. Belangrijk is dat er financiële middelen ter beschikking moeten zijn voor de uitvoering.
Verworvenheden van Monorath en Abop
Monorath kijkt tevreden terug naar de wetten die door zijn bijdrage tot stand zijn gekomen. Het gaat om de drie wetten van het sociaal zekerheidsstelsel, waar hij samen met partijvoorzitter Ronny Brunswijk met quorum de coalitie heeft ondersteund om tot laat in de ochtenduren alles rond te krijgen. Volgens hem moet dit als een verworvenheid van de Abop gezien worden, omdat Brunswijk als waarnemende parlementsvoorzitter de zaak heeft doorgedrukt. Geerlings-Simons was toen in het buitenland. Volgens hem had Brunswijk hem persoonlijk gevraagd om quorum te verlenen. Hier is de band tussen hem en de geel zwarte partij ontstaan. Bij de Antitabakswet heeft hij als voorzitter van de vaste parlementaire commissie Handel en Industrie veel voorbereidend werk geleverd met betrekking tot de import van tabak en dergelijke spullen. Zijn bijdrage heeft ervoor gezorgd dat het parlement zowel een Award van de Paho als WHO heeft ontvangen.
Door de Wet Standaardisering is er vandaag de dag bij het ministerie van Handel en Industrie het Surinaams Standaardenbureau tot stand gebracht. Hierdoor kan het SSB overgaan tot het ijken van bepaalde goederen. Door de acronieme wijziging kon het bureau ingeschreven worden in het buitenland.
Door de Wet DNA databank kunnen gegevens van daders, die strafbare feiten hebben begaan, geregistreerd worden. Monorath heeft hier de hele uiteenzetting van de wet gedaan.
Bij de wijziging van de Amnestiewet heeft Monorath de belangrijkste bijdrage geleverd door een hele uiteenzetting te geven van wat amnestie precies inhoudt en welke de gevolgen hiervan kunnen zijn. Volgens hem zijn er fouten in deze wet gemaakt, waarbij je eerst een waarheidscommissie en dan een verzoeningscommissie moet hebben, voordat amnestie gegeven kan worden. De waarheidscommissie heeft door niet herkandidering van Ricardo Panka, geen juridische waarde meer. Benadrukt moet worden dat Monorath niet voor deze wet heeft gestemd, omdat deze geen draagvlak had bij het volk. Hiervoor moest hij een zware prijs betalen bij de Megacombinatie en werd hij uit alle parlementaire commissies gezet.
Initiatiefnemer van belangrijke wetten
Toen parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons weigerde om bepaalde initiatiefwetten van Monorath op de agenda te plaatsen, heeft hij gebruik gemaakt van sancties om deze behandeld te krijgen. Het gaat om de Advocatenwet en de wijziging van het Wetboek van Strafrecht. Door de wijziging van het Wetboek van Strafrecht zullen criminelen nu tweemaal denken voordat zij een criminele daad plegen. Bij deze wet was hij tevens de enige parlementariër die tegen de schrapping van de doodstraf was. Dit is volgens hem ook opgetekend bij het aannemen van deze wet. Als jonge parlementariër heeft hij getoond dat het wel mogelijk is dat te doen, wat jij het volk in eerste instantie hebt beloofd. De derde wet, de Wet dierenbescherming, is door onvoorziene omstandigheden niet afgerond. Hiervoor zal hij zich sterk maken in de komende zittingsperiode.
FR

error: Kopiëren mag niet!