Sanatenies en Aryasamadjies in eenheid

dblogoReeds eerder heb ik gereageerd op een ander stuk van de heer Robby Roeplal, dat ook over Sanatenies en Aryasamadjies ging, binnen de VHP. Dat de heer Chandrikapersad Santokhi gekozen is tot voorzitter van de VHP kan niet in de schoenen geschoven worden van de Aryasamadjies. Het feit dat een Aryasamadjie gekozen is tot voorzitter van de VHP is de keuze geweest van meer dan 80 % van de stemmen van alle structuren van de VHP. Van deze structuren zijn meer dan 90 % Sanatenies .
Op die bestuursverkiezing is bewust gekozen voor kwaliteit en goed leiderschap en organisatievermogen van de nieuwe voorzitter. Men heeft hier zeker niet gekeken naar de religieuze afkomst van Santokhi. Bij de keuze van de leden van de verschillende organen van de VHP wordt ook nimmer gelet op de godsdienstige geaardheid. De maatstaf welke genoemd is door de heer Robby Roeplal, dat personen die de leeftijd van 50 jaar gepasseerd zijn, niet meer tot de vertegenwoordigende organen van de partij mogen deelnemen, verwijs ik de heer R.R. om te kijken naar de top van de NDP . Iedereen, inclusief de voorzitter van die partij, is hoog bejaard en kan geruisloos ingeschreven worden in Huize Asiana.
Dit kan de heer R. Roeplal natuurlijk niet weten omdat hij geen VHP’er is , in het buitenland zijn verblijf heeft en de VHP-cultuur niet kent . Ter informatie geef ik u mee dat bij de verkiezing van 2010 , ruim 20 % van de hindostaanse kiezers op de NDP hebben gestemd. Hadden deze kiezers aan de heer Bouterse de vraag gesteld of hij Aryasamadjie of Sanatenie is ? De VHP is een open partij , een ieder van welke geloofsovertuiging dan ook is te vinden binnen de structuren van deze partij. De VHP is geen sekte maar een politieke organisatie met een duidelijke agenda en niet als sommige partijen waar de kiezers het niet weten wat hun na de verkiezing te wachten staat. Een v.b. India waar 800 miljoen Hindoes wonen is een tijdje geleid door Sonia Gandhi, die van huis uit Katholiek is en van Europese origine en geen Sanatenie. Premier Manmohansingh functioneerde met de instrukties van Sonia Gandhi. Niemand in Suriname heeft ooit de behoefte gehad om over de godsdienstige geaardheid van deze voorzitter van de VHP te informeren . Men heeft hem als top politiefunctionaris beoordeeld op zijn prestaties bij het Korps Politie Suriname . Hij wordt gerekend als de beste minister van het kabinet Venetiaan – Sardjoe, met een realisatie van meer dan 80% . Als voorzitter van de Cicad werd hem ook niet gevraagd welke geloofsovertuiging hij heeft. Ook bij de hoofdbestuursverkiezing van 2011 was deze vraag overbodig. Binnen de VHP vinden selecties plaats voor functies op basis van een integer profiel van de betreffende personen.
Een correcte opmerking van de heer Roeplal is dat de jongeren geen eisen stellen aan de integriteit . Ik moet zeggen dat dit niet van toepassing is op alle jongeren. Die attitude past precies bij de jongeren van de NDP. Als deze jongeren integriteiteisen hadden gesteld, was iemand die 2 keren aan de macht is gekomen door een coup te plegen en nu het volk misleidt met allerlei verhalen , het volk besteelt door corruptieve handelingen niet aan te pakken, niet nu nog een keer aan de macht zijn gekomen.
Tot slot wil ik meegeven dat in Suriname mensen van alle geloofsovertuigingen broederlijk naast elkaar leven, zonder dat er ooit problemen zijn ontstaan zoals men dat kent in andere landen . Het zal iemand met een bekrompen gedachte wiens denkvermogen ergens is blijven hangen ook niet lukken om een wig te drijven tussen verschillende godsdiensten zoals van de Sanatenies en de Aryasamadjies.
J. Biseswar

error: Kopiëren mag niet!