‘Skalians’ maken leven Asabina zuur

skaliansAssembleelid Ronny Asabina (BEP) vroeg bij de verdere behandeling van de begrotingen in De Nationale Assemblee (DNA) wederom aandacht van de regering over het toenemende aantal ‘Skalians’ op het stuwmeer. Volgens Asabina vinden de activiteiten plaats rondom dam 10 en zijn er op dit moment meer dan 13 ‘Skalians’ met goudwinningsactiviteiten in het gebied bezig. Dit, terwijl de regering volgens hem met open ogen toekijkt en haar belofte om illegale activiteiten van deze vaartuigen tegen te gaan niet nakomt. “De regering doet alsof haar neus bloed mevrouw de voorzitter”, benadrukte Asabina. Volgens de parlementariër is er op dit moment geen hand die naar dit probleem graait en is het volgens hem kenmerkend in de goudsector dat de lokale jongens weggehaald worden en mensen uit Paramaribo zich daar vestigen. Dit alles gebeurd volgens hem onder het toeziend oog van de aanwezige autoriteiten. Asabina hekelde het feit dat minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) niet ingegaan was op zijn eerdere gestelde vraag. Hij was samen met zijn overige collega’s eens dat bewindslieden alleen ervoor kiezen om gemakkelijke vragen te beantwoorden.
Minister Hok gaf Asabina te kennen dat hij inderdaad op de hoogte was van de vraag van de parlementariër, maar dat hij hierover weinig informatie beschikte. “Het is de minister niet bekend datgene wat hier naar voren komt. Ik weet dus niet of mensen uit Paramaribo actief zijn, waar bewoners van Brokopondo of omgeving recentelijk zijn ontruimd”, stelde Hok. De bewindsman beloofde dit te zullen natrekken en in zijn volgende beurt hierop terug te komen. Assembleeleden uit het binnenland hebben steeds gehamerd aan het gedoogbeleid van de regering om goudpontons op rivieren en het stuwmeer te laten. Het probleem van deze drijvende goudfabrieken is enkele maande geleden ook door assembleelid Asiskumar Gajadien reeds aangekaart via dit medium. Volgens Gajadien zouden de pontons toebehoren aan personen die dichtbij de contreien van president Desi Bouterse zitten.
FR

error: Kopiëren mag niet!