Commissie Dienstplicht moet werken aan conceptwet

dblogoVoor Surinaamse jongeren hangt opnieuw de dienstplicht boven het hoofd. De regering van Desi Bouterse is bijna klaar om de dienstplicht weer in te voeren. Het doel is om jongeren te vormen en discipline bij te brengen. In dit kader heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) een commissie dienstplicht geïnstalleerd. De installatie vond zaterdag tijdens een openbare vergadering plaats. In de Commissie Dienstplicht nemen zes jeugdparlementariërs zitting: Dwight Prade (voorzitter), Rayneesh Haribadjan, Morelly Poeketie, Denzel Baisie, Jail Bado en Zenani van Throo. Deze commissie heeft de taak om een bijdrage te leveren aan de conceptwet voor de dienstplicht. De wens van het NJP is dat De Nationale Assemblee (DNA) dit jaar de wet aanneemt. De commissie gaat het voorwerk doen naar het proces van de aanname van de Wet Dienstplicht in DNA. Er zal gekeken worden wat het concept allemaal inhoudt en wat de pijnpunten zijn. “Het Jeugdparlement ziet over het algemeen de dienstplicht als zeer positief. We zijn ons ervan bewust dat met de dienstplicht een stukje discipline en verantwoordelijkheid geleerd wordt aan de jongeren”, aldus de voorzitter van NJP, Priya Sital. De voorzitter had van haar kant slechts één zorgpunt met betrekking tot de invoering van de dienstplicht en dat is dat jongeren in contact zullen komen met wapens en de mogelijke gevolgen daarvan. In dit kader gaat de commissie opties poneren hoe deze zaken het best het hoofd geboden kunnen worden.
Het Jeugdparlement had enkele dagen terug al gesproken met kolonel Justus Hew A Kee van het Nationaal Leger over welke jongeren gevrijwaard zullen zijn van dienstplicht. Jongeren die niet onder de dienstplicht vallen, zijn jongeren die studeren, omdat het belangrijk is dat deze jongeren hun studie afronden om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dit geldt ook voor jongeren die lijden aan een of andere aandoening. Jongeren kunnen zich ook beroepen op de Wet Gewetensbezwaren Militaire Dienst, waarbij zij kunnen aangeven dat bijvoorbeeld vanwege hun geloof, zij geen gevolg kunnen geven aan de oproep. “De Commissie Dienstplicht is het resultaat van het Nationaal Jeugdcongres van 2014”, zegt Dwight Prade, voorzitter van de commissie. Het concept kritisch bekijken en kanttekeningen maken, staat hoog op de agenda van de commissie. Ondanks de drukke periode rond de begrotingsbehandeling zegt Prade dat er alvast brieven worden verstuurd naar assembleevoorzitter Jennifer Simons en de vaste commissie Defensie. Na de verkiezing wenst de commissie direct aan de slag te gaan door het doen van aanbevelingen en suggesties over de conceptwet.

error: Kopiëren mag niet!