Simons: ‘We zijn nog niet waar we moeten zijn’

Simons we zijn nog niet waar we moeten zijn‘Zolang 80% van de zaal gevuld is met vrouwen, terwijl 80% van de kandidatenlijsten gevuld is met mannen, dan zijn wij nog niet waar we moeten zijn.’ Dit zei assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij haar openingsrede in ‘Political World Café’ welke afgelopen woensdagavond gehouden werd in Torarica. Er hebben overwegend vrouwelijke vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen geparticipeerd, georganiseerd door DNA met ondersteuning van de UNDP. Het evenement werd georganiseerd in het kader van het project ‘Meer vrouwen in besluitvorming 2015’. Simons gaf aan dat de ‘crash’ van 2010, waarbij vrouwenparticipatie in de besluitvorming daalde van 25% naar beneden de 10%, de directe aanleiding was om in 2014 te starten met het project ‘Meer vrouwen in besluitvorming 2015’. Zij bedankte de ondervoorzitter van DNA, de NPS’er Ruth Wijdenbosch, voor haar ondersteuning in deze. De goede samenwerking tussen haar en Wijdenbosch zou volgens haar bewijzen dat het vrouwen wel lukt om gezamenlijke doelen na te streven ongeacht de politieke achtergrond.
Tijdens de discussies werd er tussen de aanwezige vrouwen, allen mogelijke kandidaten voor DNA-posities, van gedachten gewisseld over diverse onderwerpen op een heel ongedwongen en informele manier. Na 9 april, wanneer vast staat wie de DNA-kandidaten voor hun respectieve politieke partijen zullen zijn, zal hard gewerkt worden om alle vrouwen op de lijsten te promoten zodat ze meer stemmen kunnen halen, legde Simons uit. Zij gaf aan dat dit er hopelijk toe zou leiden dat de bedroevende situatie van 5 of 6 vrouwelijke kandidaten tot het verleden zal behoren. ‘Het systeem waarin we zitten, is niet alleen in Suriname maar in de hele wereld aan verandering toe. Wij willen in een relatief korte tijd, relatief veel vrouwen in DNA.’ Simons vindt daarom dat het nu van belang is om het volk ervan te overtuigen om op de capabele vrouwen op de lijsten te stemmen.

error: Kopiëren mag niet!