Padieboeren krijgen nog steeds geen betere padieprijs

dblogoDe padieboeren zijn in rep en roer. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, zou op donderdag 19 maart naar Nickerie afreizen om met de padieboeren te praten over de padieprijs. Echter is dit niet meer gebeurd en heeft de bewindsman gesprekken gevoerd met de voorzitter van de SPBA, waarbij hij meer tijd heeft gevraagd aan de boeren. ‘Wij kunnen niet meer wachten’, zegt landbouwer Peno Ramsamoedj, die namens de boeren met de krant sprak. Hij zegt dat de eerste lading padie reeds weg is, maar dat de opkoopprijs van padie hetzelfde is gebleven. ‘Wij krijgen gewoon SRD 50 voor een baal natte padie. En er wordt door de pelmolenaars aan ons gezegd dat zij hun gelden niet hebben ontvangen om ons een hoger bedrag te betalen. Wij willen de minister van LVV spoedig in ons district hebben voor een gesprek. De oogst is bijna ten einde en wij hebben geld nodig om in te zaaien. Wij zitten diep in de schulden. De banken gaan langzaam onze bezittingen veilen, omdat wij onze schulden niet kunnen aflossen. Hoe moeten wij verder gaan met de sector zonder geld? Wij hebben geen ander middel van bestaan. Wij kunnen niet stoppen met planten. De rijstsector is het belangrijkste middel van bestaan van Nickerie en Suriname. Waarom wordt er dan niet naar ons omgekeken?’, vroeg de landbouwer zich af.
De boeren verwachten gauw een antwoord van de minister. Volgens Ramsamoedj zagen de boeren reeds licht in de tunnel toen zij hoorden dat de verwerkers hun padie mochten exporteren. Echter zijn zij weer als benadeelde hieruit gerold, vindt Ramsamoedj. Volgens hem bevindt de rijstsector zich al in een fase van achteruitgang. En als de regering eraan niets aan doet, zal de sector helemaal ten onder gaan.

error: Kopiëren mag niet!