Alcoa-topman kondigt vermindering productie aan

dblogoAlcoa en de regering van Suriname zijn in overleg omtrent de mogelijke overdracht van het bedrijf aan Suriname. Een Alcoa-topman heeft gisteren aangekondigd om de aluinaarderaffinagecapaciteit in Suriname te reduceren met 443.000 metrieke ton per jaar. De reductie en de voorgenomen transactie zijn in lijn met de recente aankondiging van Alcoa. De inperking zal naar verwachting op 30 april volledig zijn. Met ingang van 1 juli 2015 willen partijen onderhandelen over de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst en de overdracht van de bezittingen van de Suralco aan de regering.
Volgens de bekendmaking zijn beide partijen nu van plan om de onderhandelingen omtrent de beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst en de overname van Suralco door Suriname, met inbegrip van de mijnactiviteiten, de raffinaderij en de Afobaka waterkrachtcentrale, voort te zetten. Beide partijen zijn het ermee eens dat Alcoa hierna nog enkele jaren haar ondersteuning zal verlenen middels operationele, technische en commerciële managementassistentie.
Santokhi: “Vertrek in juli”
Chandrikapersad Santokhi, voorzitter VHP, die onlangs op een vergadering te Commewijne de uitspraak deed dat Suralco/Alcoa in juli 2015 haar exit zal doen, heeft hierover een uitgesproken mening. “Wij hebben vorig jaar de president in een paniekerige situatie gezien. Toen hebben wij als oppositie, in het nationaal belang en belang van behoud van investeerders, een nationale opstelling gedemonstreerd. Er zijn wel kleine commissievergaderingen en vergaderingen in Amsterdam geweest, maar wij hebben als parlement sinds toen niets meer gehoord. Wij hebben allemaal op school geleerd dat de kurk waarop Suriname drijft, bauxiet is, en nu dreigt die kurk te verdrinken. Deze overheid geeft de samenleving geen enkele informatie. Ik heb een aantal insiders van Suralco mogen spreken en die hebben aangegeven dat Suralco verlieslatend is geworden, wat zal maken dat zij in juli hun exit zal doen”, beweert Santokhi met stelligheid.
Wat Santokhi ook stoort, is dat de directie van Suralco op de uitspraak op Commewijne, over de exit van Suralco/Alcoa, negatief reageerde, maar de volgende dag de Alcoa-topman wel komt met een gemeenschappelijke verklaring. “Dit spreekt over de wijze waarop men met belangrijke informatie en de belangen van het Surinaams volk omgaat. Er zijn teveel geruchten. Overname van het meer, hoe ga je dat doen? Wie gaat zorg dragen voor het opschonen van alle milieuschade? Wie precies gaat Suralco overnemen? Zijn het weer een paar personen die stiekem aan het onderhandelen zijn om een njan te maken? Laat er transparantie zijn, zodat het Surinaams parlement en het volk weten wat er gaat gebeuren”, aldus de VHP-voorman.
Suralco wordt geconfronteerd met een uitdagende internationale markt, beperkte bauxietreserves en het ontbreken van een lange termijn energieoplossing. In oktober 2014 zijn de regering en Alcoa een memorandum of understanding aangegaan waarin de intentie van beide partijen wordt weerspiegeld om een oplossing te vinden voor de toekomst van deze operaties. De besprekingen tussen de partijen die hieruit volgden, hebben geleid tot het besluit van de regering tot behoud van de bauxietindustrie in Suriname.

Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!